De Bedste Børnebøger :: Januar

Hver måned bliver der udgivet uendeligheder af børnebøger. Og hver måned gennemgår jeg troligt alle de udgivne bøger og forsøger at finde frem til de bedste udgivelser til de 0- til 6-årige.

Når måneden er gået bringer jeg en oversigt over de bedste af de bøger, vi har haft fingrene i. Både de nye udgivelser og bøger vi bare er faldet over på vores vej. De sjoveste bøger, de hyggeligste bøger, de smukkeste bøger. De bøger, vi var helt og aldeles vilde med.

I januar var dette vores favoritter!

mareridt

Hvordan bekæmper man mareridt af Catherine Leblanc og Roland Garrigue

Billedbog (4-6 år), 250 kr.
November 2015, Forlaget Flachs

Et par bevingede ord: “Tegn mareridtet, så godt du kan næste morgen og krøl så tegningen sammen og smid den i skraldespanden! Mareridtet bliver meget frustreret over at blive behandlet sådan.”


Denne bog om hvordan man bekæmper mareridt har virkelig vundet genklang hos min søn. Vi har læst den igen og igen og igen. Og har lært noget om, hvad mareridt er for en størrelse og hvordan vi bekæmper dem. 
Og for at slippe af med et af sine mareridt, har han nu tegnet den, hvis navn vi ikke nævner (Murren, naturligvis) og krøllet tegningen sammen. Men det er jo lidt syndt for mareridtet, hvis vi smider det ud. Så vi kommer det bare ned i kælderen.

Stjerner - 4

 

blåbjørne

Blåbjørnekant af Agnes De Lestrade

Billedbog (6-9 år), 250 kr.
November 2015, Jensen & Dalgaard

Et par bevingede ord: Blåbjørnekant er en helt utrolig smuk bog. 
Teksten er poetisk, filosofisk og finurlig. Det er prosadigte om eksistensfilosofiske spørgsmål forklædt som ordleg. Poesi i børnehøjde. 
Illustrationerne er betagende, varme, vidunderlige. Kunst i børnehøjde. 
Fabelagtigt!

Stjerner - 5

 

kanin

Kaninen der så gerne ville sove af Carl-Johan Forssén Ehrlin

Meditationsbog (3 år og opefter), 100 kr.
Oktober 2015, Alvilda

Et par bevingede ord: Altså, da jeg først afprøvede denne bog på min 4-årige datter, skete der det fantastiske, at hun faktisk faldt i søvn efter oplæsningen. Og det er var ret imponerende, for hun er virkelig ikke en, der har lyst til at falde i søvn om aftenen. Hun overgav sig heller ikke til søvnen uden kamp, men hun overgav sig trods alt. Det virkede dog kun de første tre gange.

Vi er nu som udgangspunkt stoppet med at læse bogen højt for hende. I starten af bogen står nemlig følgende: “Jeg vil fortælle dig en historie, der vil hjælpe dig, til at falde i søvn…” Og det virker altså som lidt af en provokation på hende – så ikke bare kæmper hun nu imod søvnen, hun gør hvad hun kan for at sabotere oplæsningen. Og så bliver det simpelthen bare for trælst.

Bogen fungerer som en form for lang guidet meditation, som får barnet til at slappe mere og mere af, for til sidst falde i søvn. Bogen ser ud til at virke for mange, men ja, altså ikke alle.

Stjerner - 4

 

sebastianvi

Verdens 100 farligste dyr af Sebastian Klein

Faktabog (4-9 år), 200 kr.
Oktober 2015, Forlaget Carlsen

Et par bevingede ord: Efter den store succes med Verdens 100 vildeste dyr har vi nu kastet os over Verdens 100 farligste dyr. 
Vi har fx læst om den farlige høne (!) og de nok lidt mere reelt farlige dyr: nilkrokodillen, guineaormen og den ruhudede salamander. 
Bogen er en lige så stor succes som forgængeren. Og selvom det er lidt farligt, er det også ret spændende.

Stjerner - 5

 

tilly

Tilly som troede at… af Eva Staaf og Emma Adbåge

Billedbog (4-7 år), 230 kr.
Oktober 2015, Gyldendal

Et par bevingede ord: I denne fine børnebog følger vi Tillys møde med forskellige måder at leve på. Og hvordan de forskellige leveformer vækker en undren hos hende, som hun deler med sin ven Tage. 
Hun er fx på besøg hos Loppe, hvor man må hive sofahynderne ned af sofaen og dynerne ud af sengen, og hvor må spise marengs på en tirsdag. Hos Sonja, der har alt, bortset fra forældre. Hos Mimmi, der kun har muggen ost og læbestift i køleskabet og som selv må hente mælk. Og mange flere.

Historien er så fint fortalt, med barnets fordomsfrie undren som udgangspunkt, og er anbefalelsesværdig til en snak om forskelligheder. Forskelligheder på baggrund af etnicitet og sexualitet må man dog finde i andre bøger.

Stjerner - 5

 

Skønne skæve

Skønne skæve skikkelser af Claudia Boldt

Papbog (2-5 år), 250 kr.
September 2015, Turbine Forlaget

Et par bevingede ord: Vi har møjsommeligt gennemgået hver eneste skønne, skæve skikkelse i denne bog adskillige gange ved min datters godnatlæsning. Hun er helt opslugt. 
Konceptet er simpelt og slet ikke nyt: hvert dyr er delt op i tre flapper (hoved, arme, ben), som kan sættes sammen på en mængde forskellige måder. 
Til hvert dyr hører desuden et egenavn, udsagnsord og et biord (Bertil – bygger – bedst – og ja, der er tale om bogstavrim), som kan sættes sammen på lige så mange forskellige måder. 
Simpelt, ja, og utroligt populært.

Stjerner - 4

 

høne

Restaurant Den toppede Høne af Eske K. Mathiesen og Ursula Seeberg

Billedbog (3-6 år), 290 kr.
Oktober 2012, Høst & Søn

Et par bevingede ord: Efter vi har læst denne bog, er jeg blevet tilbudt så delikate retter som hønsegårdspløre i bundløse tarteletter, et syltet, strittende svineøre, gryn med møl og mudderskum og kålorm svøbt i et rosenblad.

Min søn har nemlig forelsket sig hovedkulds i bogen om Restaurant Den toppede Høne, der blandt andet serverer de ovennævnte delikatesser.

Fra et voksenperspektiv halter rimene i bogen noget, men fra et børneperspektiv er det helt ligegyldigt. 
Her er fokus i stedet på de utroligt ulækre retter (og illustrationerne af disse), som har inspireret til oprettelse af egen restaurant med – om muligt – mere ulækre retter.

Stjerner - 4

 

mimse

Mimse og Solsorten af Anne Hjernøe og Anja Gram

Billedbog (3-6 år), 150 kr.
Oktober 2015, Turbine Forlaget

Et par bevingede ord: Mimse og solsorten er en rigtig sød og fin fortælling til børnehavebørn. 
Bogens omdrejningspunkt er en solsort, som Mimse finder på legepladsen – den har (måske) brækket vingen. 
Og det er i den grad noget værre hø. For alle de voksne i børnehaven mener, at hvis vingen faktisk er brækket, så skal fuglen slås ihjel. Det kan Mimse slet ikke forstå. Man slår jo ikke mennesker ihjel bare fordi de har brækket armen.

Bogen håndterer emnet om dyr, der måske (måske ikke) skal dø – og de dilemmaer, der kan være i den sammenhæng – helt i børnehøjde og på rigtig fin vis. 
Og så er der i bogen en børnevenlig opskrift på vaniljeis. Det skal man aldrig kimse af!

Stjerner - 4

 

farfar

Farfar af Lilja Scherfig og Otto Dickmeiss

Billedbog (5-9 år), 270 kr.
August 2015, Jensen & Dalgaard

Et par bevingede ord: Farfar er endnu en fortælling fra forlaget Jensen og Dalgaard, som gør et stort indtryk. 
Bogen handler om farfar, der – indtil der bliver plads på plejehjemmet – må flytte ind i familiens hønsehus. At han ikke får lov til at flytte ind i familiens hus, skyldes gammelt nag, endsige had, mellem fortællerens far og farfaren. 
Og så handler den om hvordan farfar og barnebarn, nærmer sig hinanden. Og om hvordan der sker en form for forsoning mellem de to.

Otto Dickmeiss illustrationer er meget smukke og stemningsfulde og udgør sammen med den fine tekst en fantastisk fortælling for de lidt større børn.

Stjerner - 6

 

gro

Akvarium af Gro Dahle

Billedbog (5-9 år), 280 kr.
Jensen & Dalgaard

Et par bevingede ord: Moas mor er en fisk. En stor, flot guldfisk, som bor i et akvarium i stuen. Og som Moa er stolt af. 
Det er Moa, som passer moren. Sørger for hun får mad, for at akvariet bliver renset. Og nogle gange nikker moren til hende, smiler endda måske. 
Men som der står: “Andre gange svømmer moren forbi uden at stoppe op, som om Moa ikke betyder noget, som om hun slet ikke findes.”

Akvarium er en meget smuk og samtidig ganske grum historie om omsorgssvigt. 
Bogen beskriver på hjerteskærende vis den loyalitet, som barnet føler overfor den mor, der ikke kan være der, det savn barnet føler, det alt for store ansvar. Desperationen og frygten. Men slutter trods alt med en eller anden form for håb.

Selvom fortællingen er barsk, er den fortalt i børnehøjde. Virker umiddelbart oplagt til undervisningsbrug.

Stjerner - 6

Skriv et svar