Elegant bog om identitet: Hej med dig Bjørn

Hej med dig bjørn - Jessica Walton - Børnebøger

HEJ MED DIG BJØRN er en sød og meget elegant beskrivelse af et venskab, hvor usikkerhed om kønsidentitet ikke kan skabe de mindste rystelser i venskabets fundament. 

Fortællingen handler om de rigtig gode venner Nikolaj og Bertram Bjørn, som leger sammen hver dag. De cykler i gården, planter grøntsager i haven, spiser frokost i træet.

Men en dag er der noget galt med Bertram. Han har truffet en vigtig beslutning, men frygter, at venskabet ikke længere kan bestå, hvis han afslører den for Nikolaj. Bertrams knugende ængstelse fremgår tydeligt.

Hej med dig bjørn - Jessica Walton - Børnebøger1

En bekymret Nikolaj kan se også, at den er helt gal med vennen og får listet ud, hvad der trykker ham: “Det er fordi – indeni er jeg en pigebjørn, ikke en drengebjørn”, sagde Bertram. “Jeg ville ønske, jeg hed Bella.”

Og det er jo lidt af en afsløring, men en afsløring, som ikke ændrer noget for Nikolaj: “Jeg er da ligeglad, om du er en pigebjørn eller en drengebjørn! Det vigtigste er, at vi er venner.”

Hej med dig bjørn - Jessica Walton - Børnebøger2

Efter en kort introduktion til kusine Aya, der bygger robotter og helst vil gynge uden sløjfer i håret – og som selvfølgelig helt accepterer, at Bertram nu hedder Bella – fortsætter hverdagen som tidligere. Nikolaj og Bella cykler i gården, planter grøntsager i haven, spiser frokost i træet.

Hej med dig Bjørn fortæller hjertevarmt om et venskab, der bliver båret af det fællesskab Nikolaj og Bertram/Bella har om de ting, de laver. Ikke af det køn, de har. Derfor bliver det ligegyldigt om bjørnen er pige eller dreng – de kan fortsætte med at lave de ting, de hele tiden har lavet.

Hej med dig bjørn - Jessica Walton - Børnebøger3

Samtidig er det en bog, der på fin og stilfærdig vis udfordrer gængse kønsstereotyper ved fx at lade Aya være den, der laver robotter og lade Nikolaj plante smukke blomster.

Det er således en bog, der lægger op til fine snakke om, at man ikke behøver at være bundet af bestemte forestillinger af, hvordan en pige bør være eller en dreng bør være. Og at det er vigtigt, at man er tro mod sig selv og tør være den, man er. Uanset om det er sådan, at man er en dreng, der gerne vil være en pige, eller man bare er en pige, der ikke gider at lege med prinsesser.

Illustrationerne er varme og stemningsfulde. Man mærker Bertram/Bellas ængstelse og Nikolajs bekymring – og ikke mindst begges lettelse efter hemmeligheden afsløres. En smuk indramning af en vigtig fortælling om (køns)identitet.

Læs også om Lucas, der allerhelst vil have lov til at gå med lyserødt tylskørt.

Hej med dig bjørn af Jessica Walton og Dougal MacPherson
Billedbog (3-6 år), 150 kr
Juni 2016, Høst & Søn (anmeldereksemplar)

Stjerner - 5

 

Bogen kan bl.a. købes hos SAXO.com.

Skriv et svar