Gæsteblogger: Gensyn med Hogwarts 

Harry Potter og Hemmelighedens Kammer - J.K. Rowlings og Jim Kay

 

Børnenes Bøgers Harry Potter-ekspert, Aske Munk-Jørgensen, har haft fingrene i den illustrerede Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer – og han er mildest talt begejstret! 

De fleste læsere med en interesse for Harry Potter kender nok handlingen i Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer, J.K. Rowlings anden bog om troldmandseleven Harry Potter. Men derfor er det alligevel dejligt at gense Glitterik Smørhår, familien Weasleys flyvende bil og kæmpeedderkoppen Aragog i den nye udgave med illustrationer af Jim Kay.

Og til trods for det er det faktisk ikke historien om Romeo Gåde jr’s gamle dagbog, der er det vigtigste for mig, når jeg læser bogen igen. Eller Hagrid, der må en tur forbi Azkaban på falske anklager, eller Professor Dumbledore, der midlertidigt suspenderes.

 

 

Det vigtigste er Jim Kays vidunderlige illustrationer. De bringer fortællingen til live for mig på en ny og besnærende måde, og for nye læsere vil den være et overflødighedshorn af detaljer og tosserier.

Jim Kay arbejder på flere planer. Han laver små illustrationer, der griber ind i teksten og nærmest lever deres eget liv. Han laver store billeder, der fylder hele opslag, og som myldrer med små, fantastiske detaljer: En trold, der gemmer sig i buskadset foran Pomona Spires drivhus, to snemænd, der leger i en snestorm på Hogwarts’ brystværn.

Og så formår han at illustrere bogen, så tekst og billeder glider perfekt sammen. Illustrationerne supplerer fortællingen og giver den liv uden at diktere, hvordan læseren skal forstå teksten. For eksempel illustreres et langt optrin i Diagonalstræde ikke med billeder af handlingen, men af en kæmpe panorering over husenes gavle.

 

 

Men vigtigst af alt er Jim Kays styrke som illustrator. Det ville være utroligt nemt at lave en bog med gengivelser af artwork fra filmene. Men det gør Jim Kay ikke. Tvært imod. Jim Kay illustrerer det, han personligt ser, hvilket er tydeligst i de mange portrætter af bogens figurer.

Jim Kays illustrerede Harry Potter-udgave er helt og holdent Jim Kays (nåja, og så J.K. Rowlings). Og tak for det. Den er et fantastisk bekendtskab.

Læs også om skuespillet Harry Potter & Det Forbandede Barn.

Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer af J.K. Rowling og Jim Kay
Kapitelbog (10 år og opefter), 400 kr.
Oktober 2016, Gyldendal (anmeldereksemplar)

Stjerner - 6

 

Køb bl.a. bogen hos Gyldendal.dk.

 

Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer er blevet anmeldt af familiens absolut største Harry Potter-fan, Aske Munk-Jørgensen, der til daglig blogger om sit forfatterliv på Ting med ord.

Skriv et svar