Om at sige fra

 

POLLE FRØ er en børnebog, som simpelthen bare bør findes i enhver institution og indskolingsklasse. Kampen mod mobning er vigtig og i denne bog er der rigtig mange gode læresætninger, som man næsten ikke kan begynde at indprente børnene tidligt nok. 

Bogen handler om Polle Frø, der bliver nødt til at gemme sig på pigetoilettet og krybe sig langs væggen på skolegangen for at undgå den store grimme tudse Oluf, hvis største glæde det er at mobbe Polle Frø, kalde ham ondskabsfulde øgenavne, give ham buksevand – og hvad han nu ellers kan finde på af ækelheder.

Og ingen tør hjælpe Polle Frø. De er alt for bange for tudsen.

Heldigvis har Polle Frø en ret sej og fornuftigt storesøster, der indgyder Polle Frø så tilpas meget selvtillid, at da Oluf Tudse passer ham op næste gang, så kigger han ham direkte ind i øjnene og råber så alle i skolegården kan høre det: “Du er ikke en farlig tudse. Du er bare en STOR BØLLEFRØ.” (“BØLLEFRØ! råber begge børn atid med).

Og okay – det slipper han så ikke helt godt fra. Men det, der efterfølgende sker, er, at alle de andre frøer støtter op om Polle og de finder ud af, at “Måske er vi små – men sammen er vi større end dig.” Ved at stå sammen får de skræmt den store tudse ind på pigetoilettet.

Bogen slutter på smukkeste vis af med, at Polle Frøs søster konkluderer, at “Nogle gange må man være den første til at sige fra, før andre tør gøre det samme.

 

 

Og det er jo simpelthen så sandt som det er sagt. Ligesom det er sandt, at hvis bare man agerer samlet, så kan man faktisk godt få slået en ond moppetudse af pinden. Og det er vigtige læresætninger i skolen, og såmænd også i resten af livet.

Polle Frø gjorde stort indtryk på begge børn. Ikke mindst min datter, som tog den med over i børnehaven, så den kunne blive læst op under frokosten.

Polle Frø af Sten Platz
Billedbog (3 til 7 år), 270 kr.
November 2016, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

 

Køb bogen hos Turbine Forlaget.

Skriv et svar