Om at blive taget af bjerget

 

BJERGTAGET er historien om næsten at blive taget af et bjerg. Den er enestående i sit på en gang poetiske og grusomme visuelle udtryk. Både fantastisk smuk og utrolig uhyggelig. 

Lea og Laust er på Bornholm. Her bliver de advaret om ikke at gå op på højen efter aftensmaden. De underjordiske skal have lov til at være i fred. Når de underjordiske bliver i dårligt humør, tager de menneskebørn som slaver.

Men Lea – som er lige ved at blive teenager – mener, at historierne om de underjordiske er noget pjat. Og da hun står og kigger mod højen, bliver hun draget af den. Hun ender med at gå derhen. Det skulle hun ikke have gjort.

    

Stemningen i historien om Lea og Laust og de underjordiske er ildevarslende og trykkende. Åbningsbilledet er et lyst køkken med to børn og amagermadder, men vi får allerede på næste side indblik i den mørke, underjordiske verden med væsner, der ser alt andet end hyggelige ud.

Og netop denne vekslen mellem en egentlig sommerlig, let stemning og de dunkle billeder og forvisningen om, at noget helt sikkert vil gå galt, fungerer rigtig godt. Det er ret creepy.

    

Illustrationerne er enestående med en stil, der ikke ses ofte i billedbøger. De er stemningsfulde, udtryksfulde og helt, helt fantastisk flotte. Men på sine steder også virkelig uhyggelige. Det er således ikke for sarte sjæle.

Er det overhovedet en bog for børn, kunne man måske endda spørge? De skal i hvert fald være temmelig hardcore. Men er de det, er denne bog virkelig værd at kaste ud i, for wauw!

Bjergtaget af Dennis Gade Kofod (Ill: Aske Schmidt Rose)
Billedbog (fra 10 år), 270 kr.
Oktober 2019, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

Skriv et svar