Opsamlingsheat :: Oktober

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

Cirkel af Mac Barnett. (Ill: Jon Klassen)
Billedbog (-3-6 år), 248 kr.
August 2019, Jensen og Dalgaard (anmeldereksemplar)

Mac Barnett og Jon Klassen slutter med Cirkel trilogien om de tre venner Trekant, Firkant og Cirkel på fineste vis.

Historien handler om Cirkel, der gerne sætter regler for den måde de tre venner skal lege på. En af reglerne i en gemmeleg hedder “Man må ikke gemme sig bag vandfaldet.”

Går Trekant ind bag vandfaldet? Selvfølgelig gør han det.

Cirkel må ind for at finde ham, og i en rigtig fin og sjov scene i mørket, finder Cirkel både Trekant og…? Ja, vi finder faktisk aldrig ud af hvad det er for en figur, der gemmer sig i mørket ud over Trekant.

Måske er det lige præcis den figur, du tænker på, når du lukker øjnene.

Illustrationerne er som altid fantastiske. Historien er finurlig og sjov. En rigtig fin afslutning.

 

 

Lillepigen fra Lolland af Line Malling Schmidt
Graphic novel (5-10 år), 230 kr.
September 2019, Vild Maskine (anmeldereksemplar)

LILLEPIGEN FRA LOLLAND er en hjertevarm graphic novel om livet på Lolland i gamle dage.

Bogen består af kortere nedslag i Lillepigens liv i starten af 1900-tallet. Den foregår på Lolland, ja, men er lige så meget et historisk indblik i en anden tid, hvor meget vil være genkendeligt, uanset hvor i landet man kommer fra.

Der er et dejlig roligt tempo i bogen. Med fokus på de store og små begivenheder. De, der bare hører med til det at være barn. De, der hører tiden til. De store historiske begivenheder, som udbrud af krig.

Jeg er ret vild med illustrationerne, der på sine steder ligner sider fra en sketchbog – med ikke helt færdige tegninger. Det fungerer rigtig godt.

En virkelig fin bog, der må anbefales til alle, der vil vide mere om livet i gamle dage. Og selvfølgelig en bog, der er oplagt at læse med bedsteforældre eller oldeforældre, der sikkert vil komme i tanke om endnu flere historier om tiden, der var en gang.

 

 

Find med Finn af Peter Goes
Billedbog (5-10 år), 150 kr.
August 2019, Forlaget Forlæns (anmeldereksemplar)

FIND MED FINN er en klassisk kig-og-find-bog med nogle imponerende og stemningsfulde illustrationer.

Bogen er lavet af Peter Goes, der tidligere har lavet den meget flotte billedbog TIDSLINJEN.

I denne bog skal vi hjælpe Finn med at komme igennem et væld af forskellige labyrinter, mens han jagter drillepinde. Det er et eventyrligt univers fyldt med søuhyrer, hekse og alverdens mystiske og mytiske væsner.

Labyrinterne var lidt svære at finde rundt i, men vi brugte nu under alle omstændigheder også mest tid på at dykke ned i de mange fine detaljer og hjælpe Finn med at finde alt det han skulle finde.

Det fungerede rigtig godt. Tilpas svært til, at der stadig er ting, vi kan finde, de næste gange vi skal læse bogen.

 

 

Kan du ingenting, Peddersen af Sven Nordqvist
Billedbog (3-6 år), 200 kr.
Oktober 2019, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Bøgerne om Peddersen og Findus foregår bare i et voldsomt hyggeligt univers. Med den gamle opfinder Peddersen og hans lidt frække kat Findus.

Faktisk er Findus rigtig fræk i denne historie. Han udfordrer Peddersen til at gøre ting, som er ret nemme for en ung kat, men ret svære for en gammel jas. Heldigvis finder de til sidst noget, de begge er gode til.

En virkelig kær og sjov bog om det fine makkerpar til de 2-4 årige (ja, og alle os andre).

 

 

Lille Bange Egern sover aldrig af Mélanie Watt
4-8 år, 120 kr.
August 2019, Vild Maskine (anmeldereksemplar)

Lille Bange Egern er nogle utrolig charmerende og morsomme børnebøger, som du kan læse meget mere om her.

I denne bog viser det sig, at Lille Bange Egern er bange for at sove, fordi han er bange for at få mareridt om fx drager, feer og polkaprikkede monstre. Han holder sig derfor vågen ved at lave alverdens gøremål.

Da han pludselig i sit horoskop læser, at alle hans drømme (læs: mareridt) vil gå i opfyldelse, lægger han en kompleks plan for at bekæmpe mareridtene.

Lille Bange Egern er charmerende og sjov som altid og børnene vil kunne genkende den manglende lyst til at lægge sig til at sove for at undgå mareridt.

Desværre er denne historie ikke ramt lige så knivskarpt, som de øvrige historier. Særligt forløbet omkring horoskopet og den efterfølgende plan bliver lidt forvirrende og lidt rodet.

 

 

Rebusløbet af Bjørn F. Rørvik (ill: Per Dybvig)
Billedbog (5-8 år), 250 kr.
August 2019, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

Historien om Ræven og Pattegrisen og rebusløbet er ret sjov, ret skør og ret charmerende. Den er fyldt med underfundigheder, sære påfund og mærkværdige dyr.

Det er historien om Ræven og Pattegrisen, der får sneget sig med i kassedyrenes rebusløb.

Det går ikke supergodt med at løse opgaverne, så de bliver muligvis nødt til at snyde lidt. Fx lader de som om de har set både bagmus, snøvledyr og radisehaj i den opgave, der handler om, at de skal finde sjældne dyr.

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget – og det hele ender med ende på bedste vis.

Må anbefales til alle, der er vilde med skøre og skæve fortællinger. Her tilmed med et ret kært makkerpar.

 

 

Du ka’ godt af Chris Haughton
Billedbog (3-6 år), 250 kr.
August 2019, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

DU KA’ GODT er seneste nyt fra Chris Haughton. Han kan noget med at skabe nogle fantastisk flotte illustrationer. Farverige og udtryksfulde og samtidig enkle. Ofte sat sammen med en enkel og utrolig sød historie.

Det gælder også i denne rigtig søde historie om Lille Krabbe. Om indledningsvist at være tilbageholdende og usikker, når man skal prøve noget nyt. Om at tage de første usikre skridt. Om at blive kastet ud i det.

Og om at blive så vild med det, man troede, man var bange for, at man slet ikke vil hjem igen.

Mange børn vil kunne nikke genkendende til Lille Krabbes følelser, og den er derfor helt oplagt til nogle gode snakke om usikkerhed og om at turde turde.

Historien kunne dog godt være skåret lidt skarpere til.

 

 

Tæl med legetøj // Tæl med vilde dyr af Karin Hald
Papbog (0-2 år), 200 kr.
September 2019, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

TÆL MED… er en rigtig fin serie af papbøger til de allermindste. Bøgerne er præget af nogle lækre fotografier og en tekst, der ligger op til dialog  med barnet.

Jeg har det dog lidt svært med prisen, som jeg synes er alt for høj. Det er dog muligt at få nogle af de tidligere bøger i serien til kun 50 kr. Se det er meget nemmere at have med at gøre.

 

Skriv et svar