Opsamlingsheat :: December

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

 

Bedstefar med slag i af Paul McCartney (Ill. Kathryn Durst)
Billedbog (3-6 år), 150 kr.
November 2019, Turbine Forlaget (anmeldereksempklar)

Bedstefar med slag i er en charmerende historie om en bedstefar med et magisk kompas. Med det kan han tage sine børnebørn hen til eksotiske og spændende steder.

Og det er faktisk meget praktisk på en kedelig regnvejrsdag, hvor alle er lidt dovne og irritable. Bedstefaren finder nogle postkort frem, svinger kompasset over dem – og zing, bling, swish er de af sted.

Først til en eksotisk strand. Så til en ørkendal med cowboy. Så til en skøn alpetop.

Hver rejse starter med et lille rim. Hvert sted sted starter med at være roligt og harmonisk, men ender med at blive invaderet af krabber eller bøfler eller en lavine… og familien må hurtigt af sted til næste sted. Til sidst ender de hjemme i sengen.

Fortællingen er præget af gentagelser, og det skaber en fin rytme i fortællingen, som mange mindre børn holder af. Illustrationerne er holdt i en charmerende og kær streg, som passer rigtig fint til den hyggelige og underholdende fortælling.

 

 

En nuttet tyr af Alison Donald (ill. Alex Willmore)
Billedbog (3-6 år), 175 kr.
August 2019, Straarup & Co (anmeldereksemplar)

En nuttet tyr er en ret kær og ret sjov billedbog med nogle ret nuttede illustrationer. Den handler om tyren Alfred og drengen Tom, der er bedste venner og sammen hver dag. I hvert fald lige indtil den dag Tom starter i skolen.

Alfred føler sig ensom uden Tom, og det hjælper ikke, at Tom kommer hjem fra skole og begynder at tale om, at han vil have et nuttet kæledyr.

Alfred tror det er fordi Tom er blevet træt af ham – og gør alt hvad han kan for at blive den nuttedeste tyr i verden – med hjælp fra alt hvad han kan finde af nuttede dyrebilleder- og videoer på internettet. Det går ikke sååå godt.

Heldigvis viser det sig, at Tom kun ville anskaffe et kæledyr for at Alfred ikke skulle føle sig ensom, mens han er i skole. Og faktisk er Alfred og det nye kæledyr utrolig nuttede sammen – helt uden at de prøver på at være det.

En anbefalelsesværdig historie til børn, der elsker nuttede dyrevideoer på YouTube.

 

 

Alting begynder med A af Betina Birkjær (ill. Stine Illum)
Alfabetbog (6-10 år), 250 kr.
September 2019, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

Alting begynder med A er en fabulerende alfabetbog til børn i indskolingen. Der er smæk på leg med bogstaver og ord, og der er smæk på humoren.

Bogen indbyder til herlig tumlen rundt med de enkelte bogstavers kendetegn og udfordringer. Om D hedder det fx:

“Danske børn tager tit fejl
af brødrene d og b.
Så bliver dromedar til bromebar,
dukke til bukke og krokodille til krokobille.”

Bogen sprudler af energi og bogstavballade og er en sjov måde at præsentere alfabetet til de børn, der er i gang med at lære at bruge det. De vil kunne nikke genkendende til mange af udfordringerne og kunne grine af de vers der bare er skønne og skøre.

Herhjemme har bogen allerede været oplæst adskillige gange for min 8-årige datter, der netop er i gang med at lære læse og skrive.

 

Fannis mageløse malerpensel af Inger Tobiasen
Billedbog (2-4 år), 270 kr.
Oktober 2019, Fannis Farver (anmeldereksemplar)

Fannis mageløse malerpensel er en sød fortælling, der hylder den kreative fantasi. Historien handler i al sin enkelhed om pigen Fanni, der skaber et mageløst maleri.

Hun starter med en blomst. Fortsætter med en kolibri. Så kommer en sommerfugl til. På hvert opslag bliver et nyt fantastisk dyr eller plante tilføjet. Malet indimellem de andre.

Der er en særlig ro og enkelhed over Inger Tobiasens streg i al almindelighed og også i denne fine fortælling, der indbyder til, at man fordyber sig i Fannis fine maleri.

Der ligger en rigtig fin tanke bag denne bog, som jeg godt kunne tænke mig, havde udfoldet sig endnu mere. Noget lækkert papir, nogle flere farver, noget mere dybde i maleriet og et større format kunne fx have løftet bogen, der desværre bliver lidt kedelig i sit visuelle udtryk.

 

 

Kære Donald Trump af Sophie Siers (ill: Anne Villeneuve)
Billedbog (5-10 år), 175 kr.
August 2019, Straarup & Co (anmeldereksemplar)

Hvad skal man gøre, når man bor på værelse med sin storebror og hader det? Drengen Victor er meget inspireret af Donald Trump og overvejer at bygge en mur gennem værelset.

Bogen består af korte breve, som Victor skriver til Donald Trump. Heri deler han de overvejelser han gør sig om muren og de problemer han har med at overbevise sin familie.

Forfatteren formår at tage et aktuelt politisk emne og gøre det vedkommende ved at bringe det ned i øjenhøjde med sine læsere. Uden at der i øvrigt bliver talt ned til dem.

Det aktuelle emne flettes elegant sammen med den meget almindelige og genkendelige konflikt mellem søskende, som heldigvis løses ved ikke at bygge en mur. Man når selvfølgelig længere med respekt og samarbejde.

En bog, der må anbefales til alle børn med søskendeproblemer – og til alle, der tror at problemer kan løses ved at bygge mure.

 

Skriv et svar