Livet på kanten af teenager

 

Puk Krogsøe rammer plet med sin serie om pigen Selma, der bakser med at finde rundt i venskaber, drenge og livet sådan i al almindelighed. 

Der sker meget i livet lige omkring teenageårene. Det hele bliver pludseligt lidt mere kompliceret. Drenge er ikke nødvendigvis bare drenge, men potentielle kærester. Venskaber kan være svære at finde rundt i. Kroppe forandrer sig og det samme gør ens forhold til kroppen.

Nu er der kommet nye bøger i Selma-serien som handler om lige præcis disse år.

I DU’ FOR MEGET kommer der en ny pige – Samira – til skolen. Selma er indledningsvist rigtig glad for det, for hun føler hun mangler en ny bedste ven. Da det går op for hende, at Hjalte – som hun nok egentlig gerne vil være kæreste med – er lidt for interesseret i den nye pige, har hun svært ved at finde rundt i sine egne følelser. Hun kæmper med sin egen jalousi, mens hun samtidig prøver at blive venner med Samira.

I HVAD HAR DU GJORT?! kommer Selma til at læse i den populære pige i klassens dagbog. Det viser sig hun gemmer på en hemmelighed, som Selma bliver nødt til at fortælle. Selma har desuden spurgt Hjalte på SMS om han vil være mere end venner og får ikke det svar hun gerne vil have.

Puk Krogsøe formår at portrættere alle de svære og modsatrettede følelser, som kan myldre rundt i et virvar i den alder på fin og troværdig vis. Usikkerhed, der bliver til uheldige kommentarer. At blive ædt op indvendig af jalousi, selv om man har overbevist sig selv om, at man jo bare vil være venner.

Selma prøver at finde en vej igennem det hele. Hun vælger ikke altid rigtigt – og hvad gør man så? Når man fx får såret en ven uden egentlig at ville det. Eller når man har fået en viden, man ikke burde have – men som man ved, man SKAL fortælle videre.

Det er netop i dette helstøbte portræt af Selma og alle hendes følelser, at Puk Krogsøe særligt rammer plet. Selma er en hel person med alt hvad det indebærer af grimme og kærlige tanker i et stort miskmask. Det er ikke altid sympatisk, men det er jo præcis sådan det er. Det vækker genkendelighed og giver forsikrer læseren om, at man trods alt ikke er alene om at have det sådan. Og det tror jeg er vigtigt for mange i målgruppen.

En meget anbefalelsesværdig serie til den 10-13 årige.

Du´for meget!/Hvad har du gjort?! af Puk Krogsøe
Kapitelbog (10-13 år), 100 kr./200 kr.
Marts 2019/November 2019, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Skriv et svar