Om at være bange for kulde…

Stina Storedyne - Lani Yamamoto - Børnebøger

 

Stína Storedyne er en smuk og poetisk fortælling om at være så bange for kulde, at man lukker sig om sig selv og ikke kan finde ud af at bevæge sig ud i verden igen. 

Historien handler om Stína, der ikke kan fordrage kulde. Virkelig ikke fordrage kulde. Selv om sommeren går hun ikke i nederdel uden strømpebukser og knæstrømper. Og det eneste sted, hvor hun virkelig føler sig på sikker afstand af kulden, er i sin seng, under sin store, hvide gåsedunsdyne.

Om vinteren går hun slet ikke udenfor. I stedet bruger hun vinteren indendøre, pakket ind i sweater, hue og dyne. Og bygger avancerede maskiner for at beskytte sig mod kulden. Kun flygtigt ænser hun de andre børn, som løber rundt i sneen udenfor hendes vindue, mens hun undrer sig over, om vinden mon ikke blæser igennem deres sweatre. Men også over hvordan mon snefnug smager?

Som vinteren går må Stína gøre mere og mere for at holde varmen, det bliver sværere at komme ud af sengen og dynen bliver tungere, så tung, at hun en dag ikke kan løfte den. Hun falder i en tung, drømmeløs søvn.

Stina Storedyne - Lani Yamamoto - Børnebøger

Efter en længere søvn bliver hun vækket af to børn, som bliver blæst ind i hendes hus. Sammen laver de vafler og kakao og strikker fingerstrik. I samværet med børnene bliver noget i hende tændt. Hun bruger hele den efterfølgende nat på at sy og klippe sin dyne om til en dejlig varm jakke.

Den næste dag tager hun dynejakken på. Træder ud af sit hus. Smager sneen. Og begynder langsomt i samværet med de andre børn at få varmen. Udenfor. I kulden.

Dette er vitterligt et vidunderligt smukt og udsøgt stykke bogarbejde. Lige fra det meget fine bogomslag, til den enkle og poetiske historie, der gør stort indtryk. Og ikke mindst de fantastiske illustrationer, der er skrøbelige og minimalistiske, men samtidigt fyldt med detaljer.

Bogen ligner ikke en gængs børnebog, men snarere en slags graphic novel for børn. Og det tror jeg gør bogen langtidsholdbar. For i historien og illustrationerne er der både elementer, der vil tale til de mindre børn, men også lag og fortolkningsmuligheder, som vil tiltale skolebørn.

Og ikke mindst de voksne. Jeg er helt vild med den!

Læs også: Den gribende fortælling Om det her taler man kun med kaniner – en bog om angst, ensomhed og om at ville høre til. 

Stína Storedyne af Lani Yamamoto
Billedbog (4-10 år), 250 kr.
Marts 2015, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

Stjerner - 6

 

Bogen kan bl.a. købes hos Turbine Forlaget.

Skriv et svar