Blev du til ved et knald?

Blev du til ved et knald? - Trine Bundsgaard - børnebøger

Blev du til ved et knald? af Trine Bundsgaard følger Sofus og Violas forsøg på at opklare mysteriet om, hvordan babyer egentlig ender inde i deres mors mave. De ved nemlig godt, hvordan de små børn kommer ud af deres mors mave. Det er dog noget sværere at finde ud af, hvordan børnene kommer derind.

Sofus og Viola  har sat sig for at finde ud af, hvordan livets mirakel egentligt sker. Og de er ikke sådan nogle, der lader sig slå ud af de voksnes udenomsnak og røde kinder. De bliver ved indtil de får et fyldestgørende svar.

Med sig har de Lise, der – som den småirriterende lillesøster hun er – gentager brudstykker af alt, hvad hun hører.

Undervejs lærer de noget om kejsersnit, noget om kunstig befrugtning, om adoption, om sex og sæd (og så alligevel ikke helt, hvad det er), og noget om, hvad de mandlige og kvindelige kønsorganer også kan hedde.

Til sidst møder de Violas mor, som endelig vil indvie dem i forplantningens mysterier og som på pædagogisk vis forklarer præcist, hvordan barnet ender inde i moren.

Bogens emne er et som de fleste børn på et eller andet tidspunkt bliver interesserede i – min søn har i perioder været meget interesseret – og det kan være svært at vurdere, hvor meget og hvor lidt man egentlig skal fortælle.

Denne bog viser på fineste vis, hvor svært emnet kan være at tale om, samtidig med at den viser, hvor simpelt det egentligt er. Den åbner desuden op for nogle gode samtaler om, hvordan man kan få børn på mange forskellige måder og om, hvordan familier kan være sat sammen forskelligt.

Historien er fortalt med et glimt i øjet og med humor – særligt lillesøster Lises mange kommentarer er sjove – og illustrationerne er dejlige og i det diskrete fyldt med kopulerende dyr. Jeg kunne godt have undværet ord som pik og kusse i bogen, men heldigvis var der ingen af børnene – der ellers er eminente til at fange ord, deres forældre helst ikke vil have de siger – der tog ordene til sig.

Læs også om Noni, der ikke vil finde sig i, at hendes klassekammerat bliver moppet. 

Blev du til ved et knald? af Trine Bundsgaard og Zarah Juul
Billedbog (4 – 7 år), koster 250 kr.
August 2015, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Stjerner - 4

 

Bogen kan blandt andet købes hos Forlaget Carlsen.

Skriv et svar