Græd blot hjerte – om at miste dem, man holder af

Græd blot hjerte - Glenn Ringtved - Børnebøger

Græd blot hjerte af Glenn Ringtved og Charlotte Pardi er en fortælling, der kan bruges som et fint og omsorgsfuldt udgangpunkt, når du skal forklare dine børn, hvorfor vi må miste dem vi holder af. 

Fortællingen starter med fire børn, der sidder omkring et køkkenbord. Med ved bordet sidder en uhyggelig skikkelse klædt i sort kappe – Døden. Ovenpå ligger børnenes farmor syg i sin seng. Døden er kommet for at hente hende.

Nok er Døden uhyggelig, men ikke mere end, at børnene kan holde ham hen et stykke tid med sort kaffe. Døden kan dog muligvis udskydes, men ikke undgås, og Døden gør efter et stykke tid til klar til at hente farmoren. Men hvorfor, spørger det yngste barn hjerteskærende, skal farmoren dø, når hun nu er det kæreste børnene har.

Græd blot hjerte - Glenn Ringtved - Børnebøger

Døden fortæller dertil børnene en historie om brødrene Sorg og Gråd og søstrene Glæde og Latter, som møder hinanden og forelsker sig. Sorg bliver gift med Glæde og Gråd bliver gift med Latter. Og de to par finder ud af, at de ikke kan leve uden den andens modsætning. Essensen af historien sammenfattes af Døden således:

“På samme måde er det med livet og døden”, sagde han. “Hvad er livet værd, hvis der ikke fandtes død? Hvem kan glædes over solen, hvis der aldrig er en regnvejrsdag? Og kan man længes efter dagen, hvis der ikke er nogen nat?”. 

Historien hjælper børnene med at acceptere, at Døden må tage farmoren med. At sådan er livets gang. Da Døden og farmoren har forladt dem, finder de trøst i de ord Døden efterlader dem med: “Græd blot hjerte, men brist ej”.

Græd blot hjerte - Glenn Ringtved - Børnebøger

Fortællingens force er, at Døden bliver gjort nærmest menneskelig – han bliver en, man kan holde hen med kaffe, en, der giver sig tid til at forklare børnene, hvorfor farmoren skal tages med. Om hvem det fortælles, at

“Der er folk, der siger, at Dødens hjerte er dødt og sort som et stykke kul. Men det passer ikke. Inde under kappen er hans hjerte rødt som den smukkeste solopgang, og det banker af dyb kærlighed til livet”.

Og når man nu ikke kan se det retfærdige i, at ens familiemedlemmer skal dø, så kan det være en trøst at se, at Døden ikke er et dystert, uhyggeligt væsen, der grundet ondskab kommer og tager dem vi elsker fra os. At han også elsker livet, men at døden desværre er uundgåelig.

Vi har en oldemor, som netop er sovet stille ind og jeg har derfor læst Græd blot hjerte med min søn flere gange. Historien og de stemningsfulde illustrationer fænger, samtidig med at der er masser af trøst at finde i fortællingens ord.

Læs også om Madeline, som har mistet sine forældre og skal finde et nyt hjem i den fine fortælling Pigen med den sorte kuffert. 

Græd blot hjerte… af Glenn Ringtved og Charlotte Pardi
Billedbog (4-7 år), 100 kr.
December 2001 (2. udgave, april 2016), Gyldendal.

Stjerner - 5

 

Du kan bl.a. købe bogen hos Gyldendal.dk.

Skriv et svar