En fryd for øjet: Den morgen vi var hyrder

Den morgen vi var hyrder - Tea Bendix - børnebøger

Den morgen vi var hyrder af Tea Bendix og Poul  Høxbro er en fryd for øjet, en liflen for øret – en smuk, smuk børnebog med en fin og charmerende historie, der udspiller sig et sted lige midt i barokken. 

Fortællingen handler om en ung hyrde, der mister sin fløjte. I sin søgen efter fløjten ender han lige midt i et hof, der er ved at gøre deres morgentoilette.

Hoffet, som er betaget af ideen om det rene og ægte hyrdeliv, bliver charmeret af hyrden og ikke mindst hans spil på fløjten. Hans tilstedeværelse inspirerer dem til lave en stor fête champêtre, en hyrdefest, hvor han bliver festens midtpunkt. Til sidst spiller han tilmed for kongen.

IMG_9726

Den morgen vi var hyrder er et slags musikalsk eventyr, fyldt med lyrisk sprogbrug og malende beskrivelser. Og ikke mindst er det fyldt med en mængde sjove og finurlige episoder.

“Midt i rummet stod en dame og fik kongeligt tøj på til musikken. På et-slaget i takten blev sokken holdt frem, på tre-slaget var den på. Så kom skørtet og nåle til håret, og lidt efter lidt var hun i de smukkeste klæder og havde en kop te i hånden.” 

Og hvor selve historien måske kan lyde simpel, så tilfører beskrivelserne og episoderne en dybde til historien, de gør den fængende, underholdende – og utrolig morsom. Kærligheden til barokken er åbenlys.

Den morgen vi var hyrder - Tea Bendix - Børnebøger

“Åh, hvor er han sød! Er det en rigtig hyrde? Er der flere?” sagde damen. “Han har en tåre på kinden! Hvor er det renhjertet! Hvor er det ægte! Kan du ikke spille noget?” 

Illustrationerne i denne bog er et kapitel for sig. De er helt utroligt smukt udført, små kunstværker, der åbner op for den fine historie. Du kan læse meget mere om selve processen bag på Tea Bendix’ hjemmeside.

Bogen er udgivet i forbindelse med Concerto Copenhagens 25 års jubilæum og er vedlagt en cd, hvor I kan høre en oplæsning af historien samt 17 korte stykker barokmusik indspillet af Concerto Copenhagen. Det er en smuk tilføjelse, som man kan vælge at lytte til under oplæsningen, og som gør bogen oplagt til brug i et undervisningsforløb i musikfagene.

Den morgen vi var hyrder - Tea Bendix - Børnebøger

Bogen er dog lige så velegnet til oplæsning og læsning hjemme.  Vi har været meget betagede af den fine bog – og håber, at der kommer flere bøger af samme slags, der så smukt og charmerende introducerer børnene til en del af vores kulturhistorie.

Læs også om det smukke og dramatiske eventyr Muledrengen.

Den morgen vi var hyrder af Tea Bendix og Poul Høxbro
Billedbog (4-10 år), 280 kr
Maj 2016, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Stjerner - 6

 

Bogen kan bl.a. købes hos Gucca.dk.

2016-sidebarlogo

Vil du høre historien live? 
Du har i forbindelse med Midsommerbarok på Frederiksberg mulighed for at høre Poul Høxbros oplæsning af Den morgen vi var hyrder tilsat musik. Det er den 26. juni 2016 og du kan læse mere her.

Desuden optræder både Tea Bendix og Poul Høxbro med historien på Københavns Hovedbibliotek den 30. august 2016. Det kan du læse mere om her.

Skriv et svar