Til alle nysgerrige børn: Sådan virker det!

Sådan virker det

Sådan virker det! er til børn, der bare gerne vil vide, hvordan alting i hjemmet virker. Sådan ét barn har jeg, og han har allerede flere gange udtalt: “Det her er min YNDLINGSbog!”

Min søn har siden han var ganske lille haft en forkærlighed for maskiner og alskens elektriske dingenoter  – og har villet vide ned til mindste detalje, hvordan de forskellige ting virkede. Som cand.mag. i Engelsk er min detaljerede viden om disse ting…beskeden.

Jeg har derfor googlet og youtubet på livet løs for at finde svar på hans spørgsmål. Og har fundet ud af, at det faktisk er ret svært at finde et sted, som kan forklare en uindviet, hvordan fx en transformator virker.

Så ser man pludselig sig selv sidde og vise sin søn en tysk undervisningsvideo på YouTube om transformatorer, fordi det er det mest pædagogiske, man kan finde om dét emne.

Sådan virker det! Mats Wänblad - Børnebøger

Så vi har altså i den grad manglet en bog som Sådan virker det!

Bogen består af 7 afsnit: Vand, Elektricitet, Varme, Mad, Information, Trafik og Det nye hus. Hvert afsnit er opdelt i underafsnit, der på fin vis går i dybden med de forskellige områder. Bogen kommer således omkring rigtig mange emner på et ret detaljeret niveau, og generelt også på en ret pædagogisk måde.

Når I er kommet igennem bogen, ved I fx hvordan man laver elektricitet på flere forskellige måder, hvordan vandet kommer ud af vandhanen, hvordan en halogenpære virker, hvordan et hus bliver opvarmet – og meget, meget, meget mere!

Sådan virker det! Mats Wänblad - Børnebøger

De pædagogiske og lærerige illustrationer gør de mere komplicerede ting lettere at forstå og forklare. Samtidig viser bogen dog også, hvor svært det er at beskrive komplicerede processer på en måde, så børn kan forstå dem.

I afsnittet Elektricitet forklares der fx således om batterier: [otw_shortcode_quote border_style=”dotted” background_pattern=”otw-pattern-1″]I et batteri findes lagret energi i form af elektrisk ladede partikler. I anoden findes det negativt ladede, i katoden det positivt ladede.[/otw_shortcode_quote]

Jeg forudser her et barn, der enten ikke forstår, hvad der bliver talt om eller en masse ekstra spørgsmål, som undertegnede ikke kan besvare.

Men, men, men – dette til trods – er vi meget glade for bogen. Den hjælper os nemlig stadig et rigtig godt stykke hen ad vejen mod at forstå alle de systemer, vi har i husene og de mange processer, der sker rundt omkring os.

Hvis I er vilde med opfindelser, så læs her om 100 opfindelser, der gik over i historien. 

Sådan virker det! af Mats Wänblad
Faktabog (fra 5 år), 250 kr.
August 2016, Gyldendal (anmeldereksemplar)

Stjerner - 5

 

Køb bl.a. bogen hos Gyldendal.

Skriv et svar