Kort om :: Mor vil bare ikke sove

 

De fleste forældre kender det – børn, der finder på et væld af mere eller mindre dårlige undskyldninger for at slippe for at sove. Den smukke og finurlige billedbog Mor vil bare ikke sove leger med tanken om, hvordan det ville være, hvis nu det var en forælder, der ikke var til at få til at sove.

Egentlig er hovedpersonen – barnet – blevet lagt til at sove af moren. Men pludselig bliver det vækket af morens kalden, og det er nu barnet, der skal udføre en række putteritualer for at få moren til at falde i søvn.

Der skal således hentes vand, der skal læses historie, der skal spilles sang på klaver, måske skal sangen endda spilles af et symfoniorkester. Og så vil moren pludselig kun sove, hvis der er cirkusartister og elefanter, der trutter og en blød tiger i fodenden.

Endelig lykkes det barnet at få moren til at sove sødt, men så sker der selvfølgelig det, at faren vågner…

Tanken om at vende hele putte ritualet på hovedet er sjov, og der er tale om en fin og sød historie. Julie Gry Sveistrups illustrationer er virkelig veludførte og smukke, men samtidig mørke og lidt dystre i deres udtryk. Billederne med cirkusartisterne bliver faktisk en kende uhyggelige.

Og det er lidt ærgerligt, for det sætter på sin vis aftryk på fortællingen, som derfor også kommer til at virke mere dyster end den egentlig er. Bogen ville – synes jeg – have fungeret bedre til målgruppen, hvis der var skruet endnu mere op for humoren i teksten og for nogle mere sprælske og farverige illustrationer.

Her kan du finde flere bøger, der handler om børn og sengetid.

Mor vil bare ikke sove af K.F. Pedersen (ill: Julie Gry Sveistrup)
Billedbog (3-6 år), 248 kr.
September 2018, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

Skriv et svar