Om at finde magiske krystaller

 

KRYTALSKIBET fangede min søn – der egentlig mest er til faktabøger om alverdens ting og sager – fra første side. Han var vild med den fantastiske eventyrroman om den seje pige Kajsa og hendes opfindsomme ven Isak.

Bogen formår da også på overlegen vis at fortælle en fængende historie, der har det hele. Et fabelagtigt plot, et interessant persongalleri og et vildt spændende og stemningsfuldt univers.

Bogen foregår i den druknede by, et oversvømmet London i Viktoria-tiden. Her bor pigen Kajsa sammen med sin ven Isak i en gammel rusten ubåd, de har bjærget og istandsat. Forældre har de ingen af, istedet lever de af de penge, som Kajsa tjener som klatretyv.

Sammen bliver de to børn viklet ind i et medrivende eventyr, der involverer den ondskabsfulde skurk – Maxiliam Sandokan, også kendt som tigeren fra Borneo – hans lige så ondskabsfulde slæng, og alles jagt på de enestående Gopati-krystaller.

Udover at skrive en rigtig god og velfungerende historie, formår Benni Bødker også at skabe et gennemført og stemningsfuldt steampunk univers med masser af fantasifulde og storslåede opfindelser. Universet bliver ikke mindst vagt til live i Rasmus Bregnhøi ligeså stemningsfulde og i øvrigt meget flotte illustrationer.

Den druknede by og dens indbyggere spiller en stor rolle i historien, og byen fungerer som en fantastisk baggrund for det eventyr de to børn er ude på. Det er mørkt, dystert og regnfuldt. Børn må med livet som indsats arbejde som bjærgere, alskens udskud fra Londons underverden huserer, det er alles kamp mod alle for at overleve.

Samtidig bliver historien aldrig decideret uhyggelig eller for dyster. Det er spændingen, der driver historien, ligesom venskabet mellem Kajsa og Isak er et af de bærende elementer.

Ja, vi er simpelthen så vilde med denne historie, der minder om min barndoms klassiske eventyrromaner, samtidig med at den er helt sin egen. Og ja, vi nærer nok et stille håb om, at Kajsa og Isaks eventyr i det druknede London ikke helt er slut endnu.

Krystalskibet af Benni Bødker (ill. Rasmus Bregnhøi)
Kapitelbog (8-15 år), 170 kr.
September 2017, Alvilda.

Skriv et svar