Om kunstens frigørende kraft

 

LILLE FRIDA er en smuk billedbog af Anthony Browne. Den beskriver, hvordan fantasien kan løfte én ud af de snærerende og begrænsende rammer, som fx sygdom kan sætte. Og den transformative og befriende kraft kunsten kan være.

Bogen handler om kunstneren Frida Kahlo som barn. Hvordan hun fik den smertefulde sygdom polio, som sætter begrænsninger for hende, og som fik hende til at føle sig udenfor.

Til sin 7 års fødselsdag ønsker hun sig et legetøjsfly. Hun ønsker sig at kunne flyve. På sin fødselsdag får hun nogle vinger. Men kan ikke flyve.

I stedet tager hun på en imaginær rejse igennem en dør hun selv tegner. Hun ender et sted ved jordens kerne, hvor hun møder en hemmelig ven, som ligner hende selv. Som hun føler hun har kendt hele sit liv. Som bliver hendes bedste ven.

Da hun er tilbage fra sin rejse, finder hun den fjerneste krog i haven, og som der står: “Fra den dag begyndte jeg at male pigen igen og igen. Jeg besøgte hende ofte, og på en måde er det hende jeg har malet lige siden.”

Anthony Brownes illustrationer er som små kunstværker. Surrealistiske, drømmende, smukke. De er præget af hans egen karakteristiske streg, men samtidig skinner Frida Kahlos særlige stil genkendeligt igennem.

Historien som fortælles om Frida Kahlo er på sin vis biografisk, men samtidig er det en historie, som kan bredes ud og favne alle, som føler sig anderledes, som føler sig fanget i egen krop. En historie, der viser den kunsteriske vej videre.

Det er en bog, der nok særligt taler til Frida Kahlo-fans og de kunstinteresserede læsere, men den kan anbefales til alle, der har lyst til at tage på en smuk imaginær og frigørende rejse.

Læs også om hvordan drengen Anton slipper væk fra sine kroniske smerter. 

Lille Frida af Anthony Browne
Billedbog (5-8 år), 250 kr.
April 2019, Jensen & Dalgaard (Anmeldereksemplar)

Skriv et svar