Et poetisk eventyr

snemanden

Min barndom starter og slutter med Snemanden. Nu sidder samtlige læsere fra dagene med licens-TV og nikker, for de ved, hvad jeg taler om. Den smukke, men sørgelige historie om drengen, der bygger en snemand, som bliver levende. (Sørgelig på den der måde, hvor det stikker lidt bag øjnene, men man alligevel synes, det er dejligt). 

Tegnefilmen bliver stadigvæk sendt juleaftensdag. Den er utroligt poetisk, og det er faktisk lidt af et mysterium, at den stadig er på sendefladen, for den er sådan cirka så langt fra noget, man ellers udsætter børn for.

Snemanden - Raymond Briggs

Animationerne med farveblyanter, der på den ene side understreger, at filmen er tegnet, men som på den anden side leger med de her helt ekstreme, filmiske panoreringer. Billeder, der understreger, de er levende, selvom de altså er tegnede. Og så musikken. Jeg får næsten en tåre i øjenkrogen bare af at tænke på den.

Hvad de færreste nok ved er, at Snemanden også er en billedbog, og nu genudgiver Gyldendal den. Og det er faktisk den, jeg skal anmelde her.

img_0193

Jeg har brugt en del tid på at finde ud af, om jeg synes bogen er fantastisk, fordi jeg i virkeligheden sidder og tænker på filmen, eller ej. For der er ingen tvivl om, at jeg er forudindtaget. Det fremgår rimeligt klart af de fire afsnit ovenfor.

Der er heller ingen tvivl om, at bogen mangler nogen dimensioner i forhold til den tegnefilm, jeg kender og elsker. Musikken og hele det her bevægelige aspekt.

Men historien er så grundlæggende dejlig, at den ikke er til at komme udenom, og der er noget varmt og tænksomt i Raymond Briggs tegninger, som giver en lyst til at tage sig tid. I bogen endnu mere end filmen, faktisk. Og det er ret præcis, hvad Snemanden fortjener.

Snemanden - Raymond Briggs

Fortællingen indkapsler bedre end nærmest nogen anden historie, jeg har læst, barnets oplevelse af verden. Fornemmelsen af, at der gemmer sig et fantastisk eventyr i selv de mest almindelige ting, og den alvor, der kan være forbundet med dybt dagligdags ting. En snemand smelter. Det er ikke et spørgsmål om plusgrader. Det er tab, der vil blive husket.

Det eneste store spørgsmål der står tilbage er selvfølgelig, om den snemand nu virkelig også bliver levende, eller om der bare er tale om noget, drengen drømmer. Og der vil jeg til hver en tid være på børnenes side. Selvfølgelig vil jeg det. Selvfølgelig bliver den levende. Helt ærligt. Hvad ellers?

Snemanden af Raymond Briggs
Billedbog (fra 3 år), 130 kr.
December 2016, Gyldendal (anmeldereksemplar)

Stjerner - 6

 

Du kan bl.a. købe bogen hos Gyldendal.

Indlægget er skrevet af min mand, Aske Munk-Jørgensen, som snuppede Snemanden ud af hånden på mig og nærmest krammede den. “Vil du anmelde den?” spurgte jeg. Om han ville. Aske har lige netop fået udgivet sin egen bog. Den kan du læse meget mere om på hans blog Ting med Ord

En tanke om “Et poetisk eventyr

Skriv et svar