De Bedste Børnebøger :: 0 til 1 år

Mangler du inspiration til dit barns første bog? Eller gode ideer til julegaver? Her er en liste over nogle af de bedste pap- og pegebøger til børn på 0-1 år. Rigtig god læselyst.  

 rørogføl

Rør-og-føl-bøger
Når tiden er kommet til at købe barnets første rigtige bog, kan man med fordel starte med en rør-og-føl-bog. Der findes rigtig mange af slagsen, og selv om man aldrig går galt i byen med en bog om nuttede og bløde dyreunger, så kan man fx også få en om ord og bondegårdens maskiner.

Vores første børnebog var en rør-og-føl-bog om dyreunger og den har været voldsomt populær. Bøgerne er meget robuste og kan holde til både bid, savl og kast.

Sangbøger - Bente Bech

Sangbøger
Mens vi er ved rør-og-føl-bøgerne, så findes der også nogle rigtigt fine rør-og-føle-sangbøger.

En elefant kom marcherende af Bente Bech indeholder nogle af de mest kendte børnesange (og nogle ikke så kendte) – og så har den nogle rigtigt fine og robuste rør-og-føle-elementer, som godt kan tåle at blive elsket hårdt af de små.

Bente Bech har også lavet den fine pop-op-sangbog Jeg en gård mig bygge vil og godnatsangbogen Elefantens vuggevise. Desuden har Lea Letén lavet nogle dejlige sangbøger til de mindste.

Klassiskere

Klassikerne
Vil man introducere sine børn til Pippi og Emil fra de er helt små, så er der heldigvis også mulighed for det i disse fine ordløse pegebøger. De har en størrelse, så børnene selv kan kigge på de farverige illustrationer, samtidig er de hyggelige at snakke om sammen.

I Hej Pippi kan man fx tale om, hvad der er sket eller ved at ske på de forskellige opslag. Hvorfor laver Pippi tovtrækning med en kaptajn – med tovet i munden? Vil Pippi virkelig tegne på væggen – og må man overhovedet tegne på væggen?

Er I mere til Cirkeline, så kan de mindste sammen med hende lære at tælle til 10 eller læse om, hvordan hun blev til.

EventyrEventyr
Vil man give sit barn en tidlig introduktion til de klassiske danske eventyr, så har Forlaget Globe lavet en hel pegebogsserie med H.C. Andersen eventyr. Bagerst i de søde bøger finder man en genfortælling af hele eventyret, mens selve pegebogsdelen indeholder sirlige illustrationer af udvalgte personer eller objekter fra eventyrerne.

Vil man i stedet starte med Rødhætte eller De tre små grise, så har Xavier Deneux genfortolket disse i nogle utroligt smukke papbøger. Bøgerne er holdt i en helt enkel stil med udskæring af forskellige elementer, der er lagt lag på lag. Den smukke stil gør bøgerne langtidsholdbare og interessante også for de lidt ældre børn.

Flapbøger

Bøger med flapper
Bøger med flapper kan et eller andet – også når det gælder de helt små børn.

Hvor er Plet? er en klassiker, som vi har tilbragt utrolige mængder af tid med – også efter børnene egentlig er lidt for store til papbøger. I al sin enkelhed hjælper man Plets mor med at lede efter den lille hundehvalp i alt fra klaveret til garderobeskabet. Enkelt og virkeligt populært.

Mumi tager på ferie er konceptet det samme som i Plet-bøgerne – her hjælper man blot Mumi-familien med at finde de ting, de skal have med på ferie. En meget fin bog, som er helt oplagt til ferielæsning.

Den sultne larve Aldrigmæt er en meget smukt udført klassiker om larven Aldrigmæt, der spiser sig gennem utrolige mængder af mad for til sidst at ende som en flot og farverig sommerfugl. Jeg er vild med Eric Carles orginale stil og børnene holder af flapperne med al den (usunde) mad larven fortærer og de små kighuller, der passer perfekt til små børnefingre.Mimbo Jimbo

Mimbo Jimbo
Martin Jakob Strids børnebøger er meget populære, ikke mindst bøgerne om den lille elefant Mimbo Jimbo. Nogle af de mest populære historier om Mimbo Jimbo er også kommet i forkortet form som papbøger, ligesom man kan lære at tælle og lære ord med Mimbo Jimbo.

Vi er vilde med den hjertevarme og netop udkomne Mimbo Jimbo finder en ven, hvor Mimbo Jimbo finder en mængde forskellige ting: en kastanje, et spejlæg, en lille sten og en stor sten, der viser sig at være hans allerbedste ven Mumbo Jumbo.

Billedbøger

Billedordbøger
Der er rigtigt mange fine billedordbøger, som kan hjælpe barnet på vej med de første ord.

Min absolutte yndlings er Min første billedordbog af Severine Cordier. Den er utroligt fint udført med sådan nogle smukke og kære illustrationer. MEN det er ikke en papbog, så hvis dit barn selv skal kunne side med bogen, kan I med fordel starte med den fine Masser af ord til de små af samme forfatter.

Vi er også rigtigt glade for serien Min første bog, som indeholder nogle søde, søde illustrationer. Ovenfor kan du se Min første bog om bondegården, men der findes også Min første bog om mig, Min første ordbog og Min første findebog.

De små Kom og Kig-bøger har nogle flotte illustrationer og en god størrelse for de små børnehænder. Vi har brugt meget tid med Kom og kig på småkravl og blomster og Kom og kig på byggepladsen.

Tal og farver

Farver og tal
Der er et væld af muligheder, når man vil begynde at lære sit barn tal og farver. De små bøger om Gustav Gås og pigen Sofie er et rigtig fin sted at starte. Illustrationerne er virkelig kære og fyldt med farver og ballade.

Der findes et væld af fine og farverige papbøger om Mumitroldene – selvfølgelig også de helt klassiske om farver og tal, som vi har været rigtigt glade for.

Er man mere til nogle meget smukke og æstetiske tællebøger, kan jeg anbefale designduoen Hvass&Hannibals Farver og tal (de har også lavet en om Mønstre og former) eller Dyretællebogen, hvor man tæller dyr på Hans Scherfigs smukke dyrebilleder.
Om lidt af hvert

Om lidt af hvert
Endelig kommer der løbende papbøger med små simple historier. Fx har Emma Adbåge lavet en rigtig dejlig serie om kroppen, hvor man følger, hvad en lille hånd, lille fod, lille hånd eller lille mave har lavet hele dagen

Lena Anderson har lavet en superkær serie om Kanin –  en slags billedordbøger, der er pakket ind i en simpel og sød historie med nogle dejlige, dejlige illustrationer.

Ida Jessen og Lea Léten har desuden lavet en serie om den lille pige Ida. Serien er dog så ny, at vi endnu ikke har haft fingrene i den.

Kender du en genial papbog, som ikke er på listen? Giv mig et praj. Det bliver jeg så glad for. 

Skriv et svar