Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.
Lille Krokodille gemmer sig/Lille krokodille er syg af Birde Poulsen
Billedbøger (2-4 år), 130 kr.
April 2017, ABC Forlag (Anmeldereksemplar)
Birde Poulsen har efterhånden lavet adskillige bøger i den charmerende serie om den 2-3 årige Lille Krokodille.
Bøgerne beskriver lettilgængeligt og med en stor portion humor og varme de mange forskellige situationer, man kan havne i som 2-3 årig, hvor selvstændighedsalderen for alvor har sat ind.
I denne omgang handler det om gemmeleg og om sygdom, og det gøres præcis lige så fint og rammende som altid.
Bøgerne er helt oplagte at begynde på, når barnet er klar til at rykke videre fra pegebøgerne.
Johan og Almas første køkkenhave af Theresa Maria Jessing
Kapitelbog (4 år – ), 200 kr.
April 2018, Turbine Forlaget (Anmeldereksemplar)
Theresa Maria Jessing (kendt fra Bonderøven på DR) har lavet en smukt illustreret bog om børnene Johan og Almas første køkkenhave.
Det er en sympatisk bog, som måske bare skulle have holdt sig til at være det den er – nemlig en brugsanvisning til, hvordan man laver en køkkenhave.
Selve historien bliver aldrig rigtig velfungerende, fordi den mere end at fortælle en historie vil lære os, hvordan man bedst muligt får en god køkkenhave op at stå.
Og det er lidt ærgerligt, for jeg tænker, at bogens gode råd sammenholdt med de meget flotte illustrationer ville have udgjort en rigtig fin bog i sig selv.
Bogen bliver desværre lidt tung som oplæsning, samtidig med at de gode råd ikke træder så meget frem, som man kunne have ønsket – hvis man ville bruge bogen til inspiration til egen køkkenhave.
Knokkeldans af Bjørn Ousland
Billedbog (4-7 år), 250 kr.
December 2017, ABC Forlag (anmeldereksemplar)
Knokkeldans er en fin og sjov historie om at være bange og overvinde sin frygt.
Hovedpersonen i bogen er bange for en del ting – højder, hunde, der gør, at hilse på fremmede og ikke mindst at optræde, mens der er nogen, der kigger på. Han er desuden bange for en flok store unge, som han møder på sin vej og som jager ham ind på en kirkegård.
Her møder han en masse skeletter, der bliver levende om natten.
Og selv om det nok er noget af det mest skræmmende, man kan forestille sig, så viser de sig at at være venligsindede og en stor hjælp for hovedpersonen, der både får optrådt foran et publikum (af skeletter, bevares) og får jaget de unge på flugt.
En herlig bog som kan lede til gode snakke om, hvad vi er bange for, hvorfor vi er bange for det og hvorfor vi måske ikke behøver at være så bange for det endda.
Motor Mille på Maskintur af Mille Gori
Billedbog (2-4 år), 150 kr.
Maj 2018, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)
Man skal nok være temmelig meget Motor Mille-fan for helt at komme til at elske denne bog. Og selv om vi er vilde med Motor Mille – og faktisk også alverdens køretøjer – er det langt fra nok.
Bogen præsenterer 20 forskellige køretøjer. Selve beskrivelsen af køretøjerne fylder dog ikke meget, i stedet er der fokus på fortællinger om Motor Milles relationer til og møder med køretøjerne.
Historierne er da søde men en kende ubehjælpsomme. Historierne er desuden ikke rigtig sjove, spændende eller vilde nok til at kunne bære en hel bog.
En lækker detalje kunne have været, hvis Motor Mille var fotograferet sammen med køretøjerne, men det er hun desværre kun på enkelte af opslagene. Det er klart de opslag, hvor billedsiden fungerer bedst.
Herhjemme ville vi nok have sat pris på en bog, der handlede mere om de enkelte maskiner, med fokus på sjove facts om disse.
Grøflingen af Julia Donaldson
Billedbog (3-6 år), 250 kr.
April 2018, ABC Forlag (Anmeldereksemplar)
Grøflingen er efterfølgeren til Julia Donaldsens populære fortælling om Grøflen. Som forgængeren er denne – der handler om Grøflens barn – fortalt på rim, med flere fine gentagelser undervejs. ⠀
⠀
Og var man vild med Grøflen, så vil man helt sikkert også være vild med denne. Faktisk vil jeg gå så langt som til at sige, at denne er bedre. ⠀
⠀
I historien følger vi Grøflingen, der leder efter den store stygge mus – som selvfølgelig hverken er stor eller styg – men alligevel formår at narre Grøflingen.
En rigtig sød og hyggelig historie med superfine rim.