Om at acceptere døden

 

OMVENDT SNE er en smuk, smuk fortælling om at miste til døden. Med et enestående visuelt udtryk og en poetisk tekst fortælles den hjerteskærende historie om Sne, der prøver at acceptere sin tvillingbror Lues død.

Snes tvillingbror Lue dør i en trafikulykke. Inden ulykken har Sne og Lue byttet tøj, så Sne ligner Lue og Lue ligner Sne. Det er en omvendt-leg, de har leget ofte – og faktisk ligner de hinanden så meget, at de engang var omvendte en hel dag i skolen, uden at det blev opdaget.

Sne tror derfor, at Døden har taget fejl af de to. At Døden var ude efter hende. Hun beslutter sig til at tage af sted for at finde Lue og bytte plads med ham. Det lykkes på en måde, men alting vender omvendt.

OMVENDT SNE er en blanding af en billedbog og en grafisk roman for lidt større børn og unge. Det er en fortælling om at miste et barn og en bror. Om at stå midt i sorgen, der hvor alting ramler og føle, at det burde være en selv, der burde være død. Sammen med nogle forældre, der selv er så ramt, at de til en start ikke kan hjælpe.

Sne må derfor tage sagen egen hånd og forsøge at løsne sig fra skyldfølelsen ved at tage Lues plads, men det virker selvfølgelig ikke.

Beskrivelserne af faren og morens sorg – faren der bliver til et bjerg og moren der flyder over i tårer – og Sne, der står alene tilbage med skyldfølelsen, er meget bevægende og hjerteskærende. Det samme gælder det øjeblik, hvor faren til sidst indser, hvad tabet har gjort ved Sne, og der endelig sker en forløsning.

OMVENDT SNE tager fat på nogle svære problemstillinger med stor indfølelse, finfølelse og varme. Det er en hård fortælling, som samtidig rummer fine og rammende poetiske beskrivelser – som fx hvordan lyden forsvinder efter Lue er død på hospitalet.

De håndmalede illustrationer er meget smukke og enestående i deres udtryk. Baggrunden består af akvarel, mens karaktererne er tegnet som helt enkle stregfigurer. Nogle gange bliver moren og faren helt symbolsk nærmest omsluttet af akvarellerne. Det er meget virkningsfuldt.

En meget anbefalelsesværdig bog.

Læs også også om den meget originale Oterne kommer.

Omvendt Sne af Ane Bjørn
Grafisk roman (10 år-), 280 kr.
November 2018, Jensen & Dalgaard.

Skriv et svar