Natbjørnen Tjugga

At skulle anmelde en søvnmeditation er faktisk rigtig svært, fordi det er så forskelligt, hvad der virker for det enkelte barn.

Nogle børn vil kunne bruge meditationerne til at finde ro og tryghed. For nogle vil det virke et par enkelte gange. Andre kan slet ikke holde det ud.

Min datter har fx udviklet en stor aversion mod søvnmeditationer. Hun bryder sig ikke om, at de taler direkte til hende (bogen er jo ikke skrevet til hende) og hun bryder sig ikke om, at de vil have hende til at sove (det skal hun nok selv bestemme, hvornår hun skal).  Hvis en bog har virket, har den kun gjort det et par enkelte gange.

Min søn derimod er meget mere åben overfor konceptet, men har faktisk ikke brug for det – han finder fint ro og falder i søvn af sig selv.

Søvnmeditationer virker dog for mange børn og kan være en god måde at skabe ro og tryghed inden barnet skal sove. Et bud på en kærlig og omfavnende søvnmeditation er denne om Natbjørnen Tjugga.

I søvnmeditationen får barnet et frø af natbjørnen, som barnet planter. Det bliver til en kærlighedsblomst, som barnet får til at vokse ved, at barnet fortæller om de positive ting, det har oplevet i løbet af dagen. Det er et virkelig fint billede.

Vejrtrækningsøvelser hjælper barnet med at finde ro og mærke sig selv. Og at barnet bliver hjulpet til at få fokus på de positive ting, det har oplevet i løbet af dagen, er vigtigt og givende.

For at hjælpe barnet til at finde ud af, hvad barnet er god til, har forfatteren kommet med forskellige forslag til spørgsmål. Umiddelbart synes jeg det virker forstyrrende for oplæsningen, at de ligger som en del af meditationen. Jeg ville have foretrukket, at de lå som eksempler i forordet – som en hjælp, hvis man er helt på bar bund.

Ordet kærlighedsblomst bliver desuden gentaget utrolig mange gange. Måske er antallet af gentagelser passende for børn i målgruppen (jeg har desværre ikke nogen, jeg kan afprøve det på), men som oplæser synes det lige i overkanten.

Trods dette er det stadig en rigtig fin meditation til at finde vej til ro og søvnen.

Natbjørnen Tjugga af Emilie Melgaard Jacobsen
Meditation (3-5 år), 250 kr.
Oktober 2019, Forlaget Aronsen (anmeldereksemplar)

 

Skriv et svar