Opsamlingsheat :: Januar

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

 

En løve i zebraklæder af Mattias Hundebøll (Ill.: Louise Thrane Jensen)
Billedbog (4-8 år), 130 kr.
November 2019, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

EN LØVE I ZEBRAKLÆDER er en herlig blanding af skøre og sjove og – vigtigst af alt – velfungerende rim. Her kan du møde isbjørnen, der er undercover som panda, Benny Bænkebider, der hader at spise bænke, Tarantellen Trine, der bare gerne vil have en ven. Og mange, mange flere dyr.

Illustrationerne spiller en næsten lige så stor rolle i bogen som rimene. De er farverige og sprudlende. Skrupskøre og fyldt med sjove detaljer. De giver både liv til dyrene i rimene, samtidig med at de tilfører yderligere elementer til den historie rimene fortæller. Et virkelig godt match.

Der er en fin balance i rim og illustrationer – det er frækt (hvilket også gør dem interessante for de lidt større børn) uden at det bliver alt for overdrevent. Det kunne godt minde om Anders Morgenthaler – i en lidt pænere version.

Må absolut anbefales til alle der er vilde med skæve og skøre rim.

 

 

Splint og Sputnik af Inger Tobiasen
Billedbog (3-6 år), 250 kr.
December 2019, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

SPLINT og SPUTNIK BLIVER VENNER er en sød og fin fortælling om drengen Splint og den lille rumrobot Sputnik, der bliver venner. Men hvordan er man egentlig venner? Sputnik – der er kommet til Splints værelse fra rummet – ved det ikke.

Splint må derfor forklare ham det. Man deler fx slik. Man ler sammen. Man bliver varm inden i, når man er sammen. Man bliver kold, når ens ven kun vil lege med andre.

En bog, der kan anbefales, til fine snakke om, hvad venskab er for en størrelse.

 

 

Flygtningene fra rummet af Lasse Bo Andersen
Kapitelbog (10-12 år), 200 kr.
Juni 2019, Tekst og Tegning (anmeldereksemplar)

“Alle kan huske den dag. De kan huske, hvor de var. Og de kan huske præcis, hvad de lavede. De fleste stod udenfor med hovedet bøjet tilbage og blikket rettet stift med himlen. Den dag, da rumskibene kom til syne mellem skyerne.”

Og der kommer mange rumskibe. Men de kommer ikke for at invadere jorden. Rumvæsnerne kommer som flygtninge. Og ligesom de flygtninge vi normalt modtager, så bliver de sendt i lejre. Da de bliver for små, forsøger man at integrere de bedst egnede rumvæsener i samfundet.

En flygtningefamilie flytter ind ved siden af drengen Magnus og han bliver venner med drengen Yvann. Men ikke alle er glade for, at rumvæsenerne er så synlige. Det fører til store problemer.

FLYGTNINGENE FRA RUMMET er velskrevet science fiction om et vigtigt emne: hvordan vi tager imod og behandler flygtninge. Lasse Bo Andersen skriver som altid fængende. Det er intenst og handlingsmættet. Fortællingen gør desuden flygtningedebatten vedkommende og forståelig. Med et rigtig godt twist til sidst!

Det er en bog, der har noget på hjerte og giver stof til eftertanke – samtidig med at den vil ramme en målgruppe, der er til action og spænding.

 

 

Pieter Bruegel af Thomas Winding
Billedbog (5 år -), 300 kr.
April 2019, ABC Forlag (anmeldereksemplar)

PIETER BRUEGEL er en helt særlig billedbog. Det er kunstformidling, som opfordrer til undren, til filosoferen, til observation, til at digte videre.

Bogen består af 9 af den belgiske maler Pieter Bruegels malerier og 9 små historier som Thomas Winding har skrevet. I hver historie er naboens dreng til stede sammen med maleren, der står og maler på billedet, som historien handler om. Drengen stiller spørgsmål til maleriet og maleren svarer og forklarer – uden dog at give endegyldige svar.

Pieter Bruegels myldrebilleder og malerier bugner med detaljer, som Thomas Winding på fineste vis får åbnet op for i sine historier. De hjælper læseren med at se og forstå, hvad der sker på billederne. De peger på det, som ikke nødvendigvis ellers ville blive set. Samtidig digter Thomas Winding videre.

Bogen må være oplagt til undervisning, men er også oplagt til de børn, som er nysgerrige på kunst.

 

 

Grydeklar – Godnathistorier der får børn til at smile i søvne
Kapitelbog (6-10 år), 200 kr.
September 2019, Forlaget Carlsen

GRYDEKLAR er en samling af kortere godnathistorier, der skal få børn til at smile i søvne. Og det er stærke kræfter, der bragt ind for at få projektet til at lykkes.

Thomas Bruunstrøm fortæller om drengen med verdens største røv, Maren Uthaug fortæller om pigen, der var et dumt svin, Lars Daneskov om Farve-Laura og Nikolaj Stokholm om den blegeste bangebuks. Der er desuden bidrag fra Anne-Marie Donslund, Kim Fupz Aakeson, Hella Joof, Line Knutzon og Jacob Riising. Med flere.

Hvis er man er til den lidt platte humor, til den lidt latrinære humor, hvis man synes det sjovt at der bliver sagt ting, som man ellers vil få skæld ud for at sige (som fx at en pige er et dumt svin), hvis man godt kan lide det sådant lidt pinagtige på den sjove måde, så er der masser at komme efter her.

Nogle af historierne rammer plet og er vildt sjove. Andre rammer måske i højere grad den voksne læser end barnet. Andre rammer ikke rigtigt.

Bogen er ikke slået igennem herhjemme – min søn på 10 år synes simpelthen flere af historierne er for pinagtige, og jeg har flere gange fået besked på ikke at læse videre. Humoren rammer heller ikke rigtigt nogen af børnene.

Men humor er individuel og der er rigtig mange, der er helt vilde med denne bog.

 

 

Den blodtørstige nabo 1 + 2 af Lasse Bo Andersen
Kapitelbøger (8-12 år)
August 2017, Tekst og Tegning (anmeldereksemplar)

Lasse Bo Andersens DEN BLODTØRSTIGE NABO er et godt sted at starte, hvis man har et barn, der udviser interesse for gys.

Bogen handler om to drenge, der elsker gyserfilm. Da en mystisk, bleg mand flytter ind i nabohuset, bliver deres værste filmmareridt dog til virkelighed (dadadam).

Historien er virkelig velskrevet, intens, med masser af klassiske gyserelementer. Samtidig bliver det hverken alt for uhyggeligt eller drabeligt.

Må anbefales til alle, der gerne vil have en forsmag på gysergenren.

 

 

Carlsens Eventyr for de  mindste
Billedbog (3-6 år), 200 kr.
September 2019, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Forlaget Carlsen har tidligere udgivet den fine CARLSENS GODNATHISTORIER FOR DE MINDSTE og har nu i samme fine format udgivet CARLSENS EVENTYR FOR DE MINDSTE.

Bogen indeholder eventyrene Svinedrengen, De tre Bukke Bruse, Rødhætte, Klods-Hans, Bymusen og landmusen, Vanten og Fyrtøjet (med Rasmus Klump som hovedperson).

Eventyrene er skåret til, så de passer til aldersgruppen og der er masser af plads til illustrationer – der er lavet af forskellige illustratorer. Hvert eventyr har derfor deres eget særlige udtryk. Vi er særligt vilde med Jan Mogensens Vanten og eventyret om Bymusen og landmusen, mens andre fremstår lidt gammeldags.

En bog, der som forgængeren, egner sig rigtig fint til at tage med på ferier eller til at have liggende hos bedsteforældre.

 

Skriv et svar