Anton og det forvirrende teenageliv

    

Gudrun Skrettings bøger om Anton og livet omkring de 13 år er fyldt med humor, varme og voldsomt pinlige situationer. Tonen i bøgerne er charmerende og det er svært ikke at føle sympati for Anton, der ellers ikke altid opfører sig lige sympatisk.

Anton prøver at finde sine ben i teenagelivet. Og på den ene side går det faktisk meget godt. Han har sin kæreste Ine og nogle gode venner. Og så alligevel er han ikke er helt tilfreds.

I ANTON OG ANDRE FLOKDYR kommer han uforvarende – i forbindelse med en navneleg – til at kalde sin lærer Perverse Per. Det synes Anton er utrolig flovt, men det viser sig, at klassens to seje alfahanner er vilde med det. De tror han gjorde det med vilje  – og pludselig bliver Anton en af de seje drenge. Men hvordan er man egentlig sej – og kan man være sej, når ens venner er totalt nørdede.

I ANTON DEN STORE er det penge, der bliver det store omdrejningspunkt. Historien starter fint ud med, at Anton og hans venner vil tjene penge, så deres ven Øyvind kan komme med på klassetur. I den forbindelse møder Anton Sofia, der er rig. Og pludselig vil Anton også være rig. Men er penge egentlig vigtigere end venskab?

Anton er faktisk en ganske rar fyr, der har det med at komme lidt på afveje. Han bliver lidt for optaget af at blive sej og rig – og er egentlig ikke så sød ved sine venner. Heller ikke hans allerbedste ven Ole, der er en ultranørd uden de store sociale kompetencer, som ellers står trofast ved Antons side gennem det meste.

Heldigvis får Anton rodet sig ud i de mest tossede situationer, hvor det på meget humoristisk vis skinner igennem, at det er ham, der er helt galt på den. Det er voldsomt morsomt og tåkrummende pinligt. Og heldigvis rammer fornuften Anton til sidst – han indser, at hverken sejhed eller rigdom kan skaffe ham det vigtigste i livet, herunder verdens bedste venner.

Jeg er ret vild med Anton og ikke mindst Gudrun Skrettings charmerende måde at fortælle historierne på. Der er stort fortællemæssigt overskud, som gør, at vi har sympati med Anton, selv når han er pænt belastende. De genkendelige udfordringer i teenagelivet bliver pakket ind i et ordentligt lag humor, og det fungerer rigtig godt.

Det virker ikke helt til, at Anton lærer så meget fra den ene bog til den næste. Temaerne i bøgerne er forskellige, men Antons udvikling i bøgerne er næsten den samme. Og det er måske det eneste, der i virkeligheden er at kritisere. Heldigvis gør det ikke bøgerne mindre sjove og gør ikke lektien i de to bøger mindre vigtig.

Må absolut anbefales til alle forvirrede tweens og teenagere.

Bøgerne om Anton er en trilogi. Den første bog i serien er ANTON OG ANDRE ULYKKER, som vi desværre ikke har læst – endnu. 

Anton og de andre flokdyr//Anton den store af Gudrun Skretting
Kapitelbog (10-14 år), 250 kr.
April 2018//Juni 2019, ABC Forlag (anmeldereksemplar)

 

 

Skriv et svar