Opsamlingsheat

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

I NØGLEN følger vi på nærmest poetisk vis, hvordan en drengs fund af en gammel nøgle får sat gang i fantasien. Tanken om, hvor nøglen mon passer til, åbner for en mængde eventyrlige scenarier, som på fin vis bliver foldet ud i de smukke illustrationer.

Måske passer nøglen ind i en dør til et skattekammer. Måske har den ligget på havets bund i 100 år. Måske kan den åbne en skuffe, hvor pirater har gemt et skattekort.

Bogen er en hyldest til fantasien og til alle de gamle eventyrromaner. Der er klare henvisninger til Jules Verne, R.L. Stevenson og Ruyard Kipling. Desværre gengiver bogen i illustrationerne nogle af de stereotyper, der er en del af disse eventyrbøger af ældre dato. Det kan til dels jeg leve med i de ældre eventyrbøger, men det går – efter min mening – simpelthen ikke i en bog af nyere dato.

Det er ærgerligt, at det ikke er blevet fanget i redaktionen, for det er faktisk en virkelig fin billedbog.

Nøglen af Pavel Cech
Billedbog (4-6 år), 200 kr.
Februar 2022, Vild Maskine.

DOKTOR MADSEN HAR ET HOSPITAL er en fin bog til de mindre børn, der gerne vil vide, hvad der sker på et hospital.

På helt simpel vis – og med udgangspunkt i Doktor Madsens Dyrehospital – bliver barnet præsenteret for ventevæselser, diagnoser, røntgenbilleder og operationer.

Den enkle tekst følges af nogle – for de flestes vedkommende – søde, sjove og betryggende illustrationer. Og enkelte, der er knap så betryggende. Fx er der nogle ubehagelige bakterier, som jeg helst ikke vil have ind i kroppen.

En oplagt bog til at åbne op for samtaler om læger, sygdomme og hospitaler.

Doktor Madsen har et hospital af Anne Pedersen
Billedbog (3-6 år), 280 kr.
Maj 2022, Turbine Forlaget

GENERAL BRUSHANE OG DEN LILLE KLÆBEÅND er en finurlig fortælling om spøgelser og om gamle brushaner, der skal skræmmes fra vid og sans. Mere specifikt handler den om Den lille Klæbeånd, der skal lære at skræmme General Brushane af sin far Far Genfærd, så han kan overtage familiefirmaet.

Den lille Klæbeånd vil dog hellere være elevatorstewardesse i et stormagasin – og det er jo selvfølgelig noget værre roderi.

Cato Thau-Jensen leger med ord og forventninger. Det er skørt og underholdende, men også lidt underligt og lidt langtrukkent. Illustrationerne fungerer upåklageligt, mens teksten desværre ikke står helt lige så knivskarpt.

General Brushane og Den lille Klæbeånd af Cato Thau-Jensen
Billedbog (5-8 år), 200 kr.
Marts 2022, Vild Maskine

Skriv et svar