Om at høre hjemme i Dummeland…

Dumme Lili - Mette Vedsø - Børnebøger

Mette Vedsøs helt særlige børnebog, Dumme Lili, åbner helt fantastisk og samtidig hjerteskærende med disse ord:

“Lili er dum.
Hun har spist ordet med kniv og gaffel og salt og peber.
Vist ikke med vilje.
Det røg bare gennem halsen og landede i hjertet.
Lili lægger hånden på sit bryst.
“Dunk, dunk, dunk,” plejer hjerter at sige.
“Dum, dum, dum,” siger Lilis.”

Det er sådan en fin beskrivelse af hvordan et bestemt ord kan manifestere sig så meget i en, at ordet bliver en næsten fysisk del af en selv; at man føler, at man bliver ordet.

Lili har nemlig sådan en ting med at komme til at sige noget dumt. Til de voksne og til de andre børn i børnehaven. De negative reaktioner på hendes udsagn har manifesteret sig i hende og hun er selv begyndt at tænke og føle, at hun er dum. At hun hører hjemme i Dummeland. Og opfører sig måske derfor endnu mere dumt.

Da hun på tur med børnehaven rent faktisk ender i “Dummeland” – et sted, hvor ingen dog kender hende som dumme Lili – finder andre ord vej til hende: sød, sjov, fin og ærlig. Og pludselig kribler og krabler det i Lilis hjerne. Og som de nye ord begynder at manifestere sig i hende, ændrer Lilis tankegang sig og ligeledes den måde hun udtrykker sig på.

Ender Lilis hjerte med at sige “dunk, dunk, dunk” ligesom andre børns? Ja, heldigvis!

Dumme Lili - Mette Vedsøe - Børnebøger

Det er en vigtig historie som fortælles i bogen. For de voksne er den vigtig, fordi den minder os om at tænke over, hvilke ord vi bruger om vores børn og deres handlinger. For børnene er den vigtig, fordi den fortæller dem, at de aldrig kun er én ting. Og at de fortællinger, andre fortæller om dem, ikke nødvendigvis er hele sandheden.

Illustrationerne i bogen har et helt særligt udtryk: de er grimme og lidt uhyggelige og samtidigt skrøbelige og smukke. De passer virkelig godt til den grumme følelse Lili har i sin krop og til den skrøbelighed, der også er en del af hende.

Mit umiddelbare bud er, at bogen – ikke mindst på grund af det visuelle udtryk – hovedsageligt henvender sig til de lidt større børn. Uden at vide så meget om det, tænker jeg, at den vil være en rigtig god oplæsningsbog for de lidt større børn i børnehaven og for de nystartede skolebørn. Der er i hvert fald masser at tale om.

Læs også om den gribende Om det her taler man kun med kaniner – en bog om angst, ensomhed og om at ville høre til.

Dumme Lili af Mette Vedsø og Stine Illum
Billedbog (4-7 år), 250 kr.
Oktober 2014, Jensen & Dalgaard anbefales fra 4 til 6 år.

Stjerner - 5

 

Bogen kan bl.a. købes hos Jensen og Dalgaard.

Skriv et svar