De bedste børnebøger :: Maj

Hver måned bliver der udgivet uendeligheder af børnebøger. Og hver måned gennemgår jeg troligt alle de udgivne børnebøger og forsøger at finde frem til de bedste udgivelser til de 0- til 6-årige.

Bøgerne udvælges ved hjælp af internettet – og det er en utaknemmelig metode! For under en lækker forside kan være en usigeligt kedelig bog. Bag den mest intetsigende beskrivelse kan gemme sig en fantastisk lille perle af en bog.

Derfor laver jeg først en liste over de bøger jeg synes ser allermest interessante ud. Herefter skaffer jeg bøgerne hjem. Og så er spørgsmålet: Har jeg overhovedet ret? Er det månedens bedste børnebøger?

Følg med og se om jeg har ramt rigtigt!

Bøgerne får stjerner, når jeg har haft mine fingre i dem.

 

elg

En vild vandretur af Nicholas Oldland
Billedbog (4-7 år), 36 sider, 90 kr.
Høst & Søn

Forlagets beskrivelse: Det bliver en tur, de sent glemmer. Det er ved at gå helt galt, men ved fælles hjælp klarer de alle udfordringer. Da dagen er omme, er de tre venner enige om, at det var fantastisk at nå bjergets top, men det bedste ved det hele var, at de gjorde det sammen. En vild vandretur er del af billedbogsserien Elg, Bæver, Bjørn, charmerende og enkle historier til de mindste og deres forældre om tre tossede venner.

Stjerner - 4

 

mit hus

Mit hus – Den dag freden forsvandt af Anne Margrethe Kjærgaard og Kirsten Kjærgaard
Billedbog (5-8 år), 250 kr.
Jensen & Dalgaard

Et par bevingede ord: Da 2. Verdenskrig var slut i resten af verden, kom den til Bornholm med bomber og ødelæggelse.

 Mit hjem er en ca. 5 årig piges oplevelse af 2. Verdenskrig og ikke mindst af bombardementerne af Nexø og Rønne.

Det er en meget fin fortælling, som kan bruges til at tale om selve den historiske begivenhed og pigens oplevelse af den. Men den er også rigtig fin til brug for en generel snak om krig.

Illustrationerne er meget smukt udført i beige, sort, grå og glimt af rød.

Bogen gjorde stort indtryk på min søn, som skulle have den læst op flere gange i træk. Bagefter er der blevet tegnet adskillige tegninger af selve bombardementerne. Vi er slet ikke færdige med den bog.

Stjerner - 6

 

bogen uden

Bogen helt uden billeder af B.J. Novak
Billedbog (4-8 år), 200 kr.
Ond og God (anmeldereksemplar)

Et par bevingede ord: Som udgangspunkt et rigtig godt koncept og dele af bogen fungerer virkelig fint. Man kunne dog med fordel have skruet op for de skøre og tossede elementer i bogen. Og med fordel have skruet ned for “voksenkommentarerne”. Se forfatteren læse op fra bogen her.

Stjerner - 4

 

Betty

Betty møder en superhelt af Alberte Winding
Billedbog (2-5 år), 32 sider, 100 kr.
Gyldendal

Forlagets beskrivelse: Betty er på ferie med mor og far. Hun har taget sin dukke Violetta med. Violetta er meget fin – men Betty kommer nu hurtigt til at kede sig lidt. Lige indtil hun møder superheltedrengen Eddie.

Stjerner - 4

 

hilda

Hilda og trolden af Luke Pearson
Billedbog (5-8 år), 36 sider, 250 kr.
Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

Et par bevingede ord: Hilda og trolden foregår i et fantastisk og fantasifuldt univers fyldt med helt særlige skabninger og væsner. Udover Hilda møder vi fx en træmand, en kæmpe og ikke mindst den særlige stentrold, der kun vågner om natten.

Bogen – der er bygget op som en tegneserie – er virkelig smuk og historien er virkelig dejlig. Jeg troede egentlig at dele af historien ville være for mystiske for mine børn. Men min søn har i den grad taget bogen til sig og er helt opslugt.

Stjerner - 6

 

heks

 Heks af Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi
Billedbog, 40 sider, 130 kr.
Gyldendal (anmeldereksemplar)

Læs anmeldelse her.

Stjerner - 5

 

ubåd

Ubådsflyveren af Rasmus Juul
Billedbog, 36 sider, 250 kr.
Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

Et par bevingede ord: En skør, fantasifuld og farverig fortælling, der både er hyggelig og underholdende.

Stjerner - 4

 

snehvidejj

Snehvide af Bdr. Grimm og Quentin Gréban
Billedbog, 40 sider, 270 kr.
Lamberth

Et par bevingede ord:“Tag barnet med ud i skoven og dræb det. Og kom tilbage med hendes hjerte og lunger, så jeg kan se det er sket,” beordrede dronningen.”

Der er ikke meget hygge over Quentin Grebans version af Snehvide. Her er flere grumme detaljer fra det oprindelige eventyr. Og der er ikke meget Disney over bogens visuelle udtryk. Til gengæld er de akvarelmalede illustrationer utroligt smukke og meget passende i forhold til den version af Snehvide, der fortælles.

En bog som begge børn er fascineret af.

Stjerner - 5

 

mus

Hr. Thomsens nabo af Sara Ejersbo Frederiksen
Billedbog (4-6 år), 32 sider, 250 kr.
Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

Læs anmeldelse her. 

Stjerner - 6

Skriv et svar