Muledrengen – en børnebog i særklasse!

Børnebog - Muledrengen - Øyvind Torseter

Muledrengen af Øyvind Torseter er en smuk og dramatisk gendigtning af et gammelt norsk eventyr. En moderne eventyrhelt skal kæmpe mod verdens grummeste trold for til sidst at få den lige så moderne prinsesse. 

På klassisk vis drager vor helt – prinsen Muledrengen – ud for at finde sine seks brødre, som er blevet forvandlet til sten af en trold. Med sig har han sin skabede og noget nervøst anlagte krikke.

Rejsen mod slottet er farefuld, men som det sig hør og bør finder Muledrengen undervejs betydningsfulde ting (den for eventyr ikke så traditionelle saxofon) og møder talende dyr, som han skal hjælpe og som tilbyder ham hjælp til gengæld.

Muledrengen - Øyvind Torseter - Børnebog

På slottet møder han prinsessen, som ligger henslængt på en sofa og læser bøger. Uden de store forventninger tager hun imod Muledrengen – som hun lakonisk udtrykker det: “Jeg kan jo vise dig lidt rundt inden han (trolden) tager livet af dig”. 

Der udvikler sig dog hurtigt en fortrolighed mellem de to, og de beslutter sig for at hjælpes om at finde troldens hjerte. Kun hvis det knuses, kan de slippe fri.

Muledrengen Øyvind Torseter - Børnebøger

Den snarrådige prinsesse får med megen besvær og list lokket ud af den voldsomt uhyggelige trold, hvor hans hjerte ligger gemt. Muledrengen må herefter vise sit mod og bruge sin kløgt til at finde hjertet. Hjælp får han fra saxofonen, sin krikke og en elefant, han tidligere har hjulpet.

I en meget dramatisk scene knuses troldens hjerte. Trolden går til grunde, forbandelsen over Muledrengens familie ophæves og Muledrengen og prinsessen undslipper sammen: “Og så levede prinsessen og Muledrengen stort set lykkeligt til deres dages ende.”

Muledrengen - Øyvind Torseter - Børnebøger

Muledrengen er en børnebog, der med en stor forståelse for det klassiske eventyrs rammer skaber en moderne fortælling, præget af stor humor. Replikkerne er fyldt med ironi og underspillede morsomheder. Samtidig er fortællingen spændende, dramatisk og lidt uhyggelig – den amorfe trold er absolut ikke for sarte sjæle.

Illustrationerne har et meget originalt præg. De er på sin vis simple, men er samtidigt fyldt med dybde og detaljer. Det er generelt en meget smuk og veludført bog, en bog i særklasse, som er et oplagt køb, når børnene er klar til en introduktion til de mere grumme eventyr. Og oplagt naturligvis også til et undervisningsforløb om eventyr.

Læs også om den meget smukke og eventyrlige Da natten blev væk. 

 

Muledrengen af Øyvind Torseter
Børnebog (6-10 år), 280 kr.
Marts 2016, Høst & Søn
Du kan bl.a. købe bogen hos Bogreolen.dk. 

[rating=6]

 

Vil du smugkigge i bogen? 

Skriv et svar