Om det her taler man kun med kaniner…

Om det her taler man kun med kaniner - Anna Höglund - Børnebøger

Om det er her taler man kun med kaniner er en grusomt gribende fortælling om en følsom kanins forsøg på at være til stede i en verden, hvor den ikke føler den passer ind. En vigtig fortælling om angst, om ensomhed og om at ville høre til. 

Bogen handler om en 13-årig kanin, der hører med hele sit væsen, der som barn ikke kunne holde ud at gå til børnefødselsdag, der er blevet så god til at sige nej, at den ikke kan huske, hvordan man siger ja.

“Egentlig kan jeg godt lide andre mennesker. Men jeg skal være alene for ikke at gå i opløsning, eller begynde at synes det samme som den, jeg tilfældigvis er i stue med.”

Om det her taler man ikke med kaniner - Anna Höglund - Børnebøger

Kaninen står ensom tilbage. Uden for fællesskabet. En vis fællesskabsfølelse finder den dog i tanken om, at andre føler samme meningsløshed, som den selv.

Forældrene forstår ikke kaninen. Kaninen drømmer om en samhørighed med moren, men den er der ikke. Heldigvis er der en tilstedeværende morfar. Alle de øvrige personer i bogen er portrætteret som mennesker, også morfaren. Hans lange hår ligner dog mere og mere kaninører. I hans ord finder hun en slags trøst og håb.

“Det er, som det er, siger morfar. Det eneste, der egentlig er, er det som er lige nu, og nu er vi her.” 

Om det her taler man ikke med kaniner - Anna Höglund - Børnebøger

Om det her taler man kun med kaniner er præget af en trist modløshed. Det er mørkt og skrøbeligt, men samtidig indeholder fortællingen poetiske og smukke øjeblikke. Bogen ender med en fin følelse af håb.

Det er en bog, som de fleste teenagere (og voksne) vil kunne få noget ud af at læse. Den rammer den følelse af meningsløshed og ensomhed, der også kan være en del af teenagerårene. Bogen vil vise, at de ikke er alene – at andre føler sig forkerte og ensomme, føler sig udenfor. Og at der er håb forude. Samtidig er det en bog, der kan åbne op for samtaler om angst og om at være særligt følsom.

Illustrationerne i bogen er simpelthen fantastiske. De er som små kunsterværker; knugende, gribende, smukke. De komplementerer den begrænsede, men knivskarpe tekst perfekt.

En meget anbefalelsesværdig bog.

Læs også om Stína Storedyne, der pakker sig ind i dyner – for at undgå kulden og andre mennesker. 

Om det her taler man kun med kaniner af Anna Höglund
Grafisk roman  (13 år og opefter), 250 kr.
Januar 2016, Jensen & Dalgaard

[rating=6]

 

Du kan bl.a. købe bogen hos Jensen & Dalgaard.

Skriv et svar