Om at finde hinanden i glemslen…

glemmer-du-mette-vedsoe-boernebog

Glemmer du af Mette Vedsø og Kamila Slocinska er en smuk, smuk historie om at miste hukommelsen og om at finde hinanden et sted i glemslen. Om ikke bare at sørge over at have mistet et menneske man holder af til demens, men om at møde hinanden, der hvor det kan lade sig gøre.

Bogen handler om Susi og hendes farmor. Indtil for kort tid siden var Susis farmor sådan en, der gik til fitness og selv gravede kartofler op. Men pludselig bliver farmoren underlig. Hun farer vild i byen, putter pungen i postkassen og koger sin briller i æggegryden. Farmoren er blevet dement og bliver nødt til at flytte på plejehjem.

Og så er det jo, som det er med mennesker med demens. De kan ikke huske, hvem man er, når man kommer på besøg. Under et besøg på plejehjemmet bliver Susis far nødt til at forlade farmorens værelse. Det tynger for meget, at hans mor ikke længere ved, hvem han er.

Mette Vedsø - Glemmer du - Børnebøger

Da Susi er alene med sin farmor bryder farverne endelig frem igen. For dement rimer på cement som rimer på præsident og ud af dette rim digter Susi en historie, som ikke handler om ting som farmoren har glemt, men som bare handler om at være i fantasien. Og der kan farmoren sagtens være med. Og de flyver. Og de oplever. Og de griner.

Og da de lander på plejehjemmet igen er deres glæde over det eventyr de har været på så stor, at selv faren må grine og glædes.

Glemmer du - Mette Vedsø - Børnebøger

Glemmer du er naturligvis oplagt, hvis man har et familiemedlem, der lider af demens. Men faktisk er det bare en fantastisk fin og smuk historie som kan og bør  læses af alle. Selv om emnet er tungt, blander Mette Vedsø på meget elegant vis det sørgelige med lethed og livsglæde. Det er rørende og opløftende på en gang.

Og så er der illustrationerne. De er simpelthen bare utrolig smukke. Kamila Slocinskas på en gang enkle og udtryksfulde streg løfter historien på allerfineste vis. Ikke mindst på grund af det meget fine farvespil, hvor det grå og tunge blander sig med det lette og farverige.

Vi giver bogen vores varmeste anbefalinger og håber, at det ikke er den sidste børnebog Mette Vedsø og Kamila Slocinska laver sammen.

Læs også om Mette Vedsøs Lili, hvis hjerte siger “dum, dum, dum”

Glemmer du… af Mette Vedsø og Kamila Slocinska
Billedbog (4-8 år), 290 kr.
Oktober 2016, Høst & Søn (anmeldereksemplar)

Stjerner - 6

 

Køb fx bogen hos SAXO.com. 

Skriv et svar