Om at finde vaskeægte venskab

Damen, drengen og anden - Zakiya Ajmi

DAMEN, DRENGEN OG ANDEN er en vidunderligt varm og finurlig fortælling om at opdage ens ensomhed i det øjeblik, hvor man finder en ven (som er en gummiand, bevares). Om ikke at ville give slip. Og om at finde et vaskeægte ægte venskab. 

En dag finder en gammel dame en skinnende ny gummiand i sin butik, der ellers kun er fyldt med rigtig mange rigtig gamle ting. Den gule gummiand lyser op i den gamle dames brunlige, jordfarvede univers. Og da ingen har hentet den ved dagens slutning, tager hun den med hjem.

Selv om der er gamle ting i damens lejlighed, er der slet ikke så mange ting som i butikken:

“Ved bordet står der kun en enkelt stol, og i skabet er der kun en enkelt kop og en enkelt underkop og en enkelt tallerken og et enkelt glas.”

Hun får ikke så mange besøgende, som hun siger. Men anden er kommet hjem til hende. Og de spiser sammen. Og de sover sammen. Og den hjælper hende i butikken. Og alt er bare så godt.

Så sker der selvfølgelig det uheldige, at gummiandens ejer dukker op. En dreng, som oplyser, at gummianden løb hjemmefra i går. Og så kommer de altså op op og slås, damen og drengen!

Heldigvis ender hele – som det sig hør og bør – med et vaskeægte ægte venskab mellem damen, drengen og anden.

IMG_0586

DAMEN, DRENGEN OG ANDEN af Zakiya Ajmi er ikke en billedbog, der gør meget væsen af sig. Men den er vel nok dejlig.

På helt rolig, let underspillet og meget rørende vis fortælles historien om ensomhed og om venskab. Teksten understøttes rigtig fint af Mikkel Sommers rolige illustrationer af den gamle dames støvede, ensomme liv. En utrolig dejlig fortælling, som slet ikke har fået så meget opmærksom som den fortjener.

Læs også om den vidunderlige Hr. Thomsens Nabo – om venskabet mellem en mand og en mus.

Damen, drengen og anden af Zakiya Ajmi og Mikkel Sommer
Billedbog (3-6 år), 250 kr.
November 2016, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Stjerner - 5

 

Du kan købe bogen hos Forlaget Carlsen.

Skriv et svar