Fantastiske Momo

MOMO er en smuk og eventyrlig fortælling, der er præcis lige så vedkommende i dag, som da den blev skrevet i 1973. Det er en hyldest til fantasien og det fantastiske. Til det at lytte. Og så er det en påmindelse om, at livet ikke bliver bedre, bare fordi ting bliver gjort hurtigere og mere effektivt. 

Historien handler om den helt særlige pige Momo, der bor alene i et gammelt amfiteater uden for byen. Hun har en helt særlig evne. Nemlig den at lytte. Blot ved at lytte hjælper hun mange mennesker med at løse deres problemer. Folk samler sig derfor om hende.

Men verden er ved at forandre sig. Nogle voldsomt uhyggelige og ubehagelige Grå Herrer er begyndt at stjæle folks tid. Faktisk lokker de folk til at give afkald på deres tid, idet de fortæller dem, at de kan spare den op til senere.

Og her tegnes et genkendeligt og trist billede af, hvordan folk accepterer at arbejde hurtigere, accepterer at de ikke må bruge tid på unødvendigheder, at de må give slippe på nærvær og det, der skaber glæde. Og til sidst har de slet ikke tid til at besøge Momo. Alt går op i tidseffektivisering.

Kun Momo og børnene gør oprør. Men til sidst giver også børnene op. Og det bliver op til Momo at redde verden fra De Grå Herrer.

MOMO er en absolut vedkommende eventyrroman, der bør læses af alle. Ikke mindst voksne. Historien er spækket med fine og stærke billeder, som gør indtryk og som hænger ved.

På utrolig fin vis – og uden at det kommer til at virke som en moralprædiken – viser den konsekvenserne af, hvad der sker, når vi glemmer at tage os tid til fantasien og det fantastiske. Og tager i den forbindelse fat på problemer som materialisme, tendenser til overforbrug og effektivisering for effektiviseringens skyld.

Samtidig er historien bare helt eventyrlig og magisk. Ja, alle bør simpelthen bare læse den!

Momo af Michael Ende
Kapitelbog (fra 8 år), 250 kr.
August 2016, Gyldendal (anmeldereksemplar)

 

Køb bogen hos Gyldendal.

Skriv et svar