Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de bedste børnebøger vi har modtaget.
Lille Krokodille kan ikke sove af Birde Poulsen
Billedbog (2-4 år), 130 kr.
Februar 2017, ABC Forlag (anmeldereksemplar)
Med et helt enkelt udtryk i sin tekst og nogle smukke og udtryksfulde illustrationer fortæller Birde Poulsen om den omkring to-årige krokodille, der leger monster med sin ven isbjørnen.
Og om hvordan lege om monstre kan føre til uhyggelige tanker om monstre, når mørket falder på.
Der er store følelser på spil, som der er i de fleste to-åriges liv, og der er flere situationer i bogen som barnet vil kunne genkende og relatere til.
Den magiske dyrehandel af Lin Hallberg
Billedbog (“Let at læse”, 6-9 år), 180 kr.
Marts 2017, Gyldendal (anmeldereksemplar).
Bogen er en spændende og sød billedbog til de første læsere. Med en helt simpel tekst og nogle fine illustrationer berører den store emner som ensomhed, venskab, at tage af sted til et ukendt sted på egen hånd og det at være adopteret.
Hvis man leder efter magi i form af feer, trylleri og lignende, er dette ikke bogen. Faktisk synes dyrehandlen mere mystisk og uhyggelig end magisk.
Magien ligger nok i at Nova i dyrehandlen finder en ven (en guldhamster), der ligesom hende selv vokser, når hun bare får kærlighed.
Månefærd af Klaus Westh
Billedbog (3-6 år), 270 kr.
Oktober 2016, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)
En sød og finurlig historie, der på bedste eventyr vis forklarer, hvorfor Månen nogle gange er halv. En historie om venskab og om at hjælpe hinanden.
Månen er blevet forkølet, og den lille bymus Hasse tager det på sig at hjælpe den. Med hjælp fra sine venner i skoven, bliver Månen med møge og besvær bakset ud til Hr. og Fru Ræv, hvor den bliver passet og plejet på bedste vis.
Klaus Westh har lavet nogle fantastiske illustrationer, der emmer af eventyrlig stemning og danner rammen for historien, der som sagt er rigtig sød og fin, men som dog ikke er på højde med illustrationerne.
Historien om DIG af Søren Lind og Hanne Bartholin
Billedbog (4-10 år), 225 kr
Marts 2017, ABC Forlag (anmeldereksemplar)
Historien om DIG er fortsættelsen til Søren Linds og Hanne Bartholins Historien om ABSOLUT INGENTING og Historien om ALTING.
Som sine forgængere er udgangspunktet i bogen filosofisk, finurligt og ikke mindst i kraft af Hanne Bartholins illustrationer meget smukt. Denne gang handler det om, hvem “du” – barnet – er. Som der står på første side:
“Du er dig, fordi dit hjerte slår”.
Det er en bog, der er oplagt til det filosofiske og spørgende barn – og til en god snak om, hvem og hvad vi er.
Badebaljen – en historie om alting af Per Gustavsson
Billedbog (3-7 år), 230 kr.
September 2016, Gyldendal (anmeldereksemplar)
Badebaljen består af en dialog mellem far og datter om verdens store begyndelse og det, der fulgte efter.
Og vi er jo nogen, der synes, at fortællingen om hvordan verden og livet begyndte er utrolig spændende. Vi er dog ikke nødvendigvis fan af, hvordan man har grebet af det an i denne bog.
Der er lidt for mange spørgsmål og lidt for lidt ren fortælling om, hvad der skete. Jeg synes, det bliver småirriterende.
Og det er jo ikke fordi det er en dårlig bog – der er bare andre der har gjort det bedre.
Hvad vil du være, når du bliver stor af Christina Busk Marker og Marie J. Engelsvold
Billedbog (5-9 år), 170 kr.
Maj 2017, Fahrenheit (anmeldereksemplar)
“Kære Leo,” svarer Månen, “i hele verden er det kun dig, der ved, hvad du vil være, når du bliver stor. Og hvis du ikke ved det, så skal du bare prøve dig frem. Og husk, giv ikke altid op efter første forsøg. Du kommer til at prøve mange ting, og nogle gange vil du være mere Leo end andre. De gange, hvor du husker at være Leo, da vil du være mest lykkelig.”
Der er her tale om en sympatisk bog, der både i teksten og i illustrationerne leger med de forestillinger, der rumler rundt i hovedet på et barn, der overvejer, hvad det skal være, når det bliver stort. Det er ganske fornøjeligt.
Teksten kunne med fordel være skåret mere til, den bliver desværre lidt lang i spyttet.
Zombie splatter – Gamle Sølvryg (6) af Lasse Bo Andersen
Kapitelbog ( 8-11 år), 170 kr.
September 2016, Tekstogtegning.dk (anmeldereksemplar)
Vi er startet in media res med denne zombie-serie af Lasse Bo Andersen – nemlig med nummer 6. Det er ikke det bedste grundlag at anmelde en bog på, men vi forsøger alligevel.
Der er tale om en hæsblæsende, actionpacked og ikke mindst yderst velfortalt fortælling om en by overtaget af zombier. Det er spændende, det er grumt, og der er dømt totalt splatter.
Min søn på 8 har indtil videre nægtet at røre bogen (“ser alt…for…uhyggelig…ud!), men jeg tænker, at der er mange, som den korte og letlæselige historie vil kunne fange.
Naturligvis et must for de yngre zombiefans.
Røv – Tre eventyr om verdens sødeste bagdel af Anders Morgenthaler
Kapitelbog (5-10 år), 150 kr.
Februar 2017, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar).
Den er stort set sikker hver gang – bøger om lort, prutter og ja, også røve rammer bare plet. Eller er det kun herhjemme?
Denne bog er i bedste Morgenthaler stil absolut bindegal, absurd og plat. Det vrimler med skæve figurer og skøre sproglige billeder og illustrationer.
Min søn tog bogen til sig med det samme – hallo, den handler om en røv! Jeg er nok lidt mere forbeholden.
Bjørn på Bamsehospitalet af Rosa Gjerluff Nyholm og Elisabeth Gjerluff Nielsen
Illustreret af Zarah Juul
Billedbog (3-6 år), 200 kr.
September 2016, FADL’s Forlag
Bjørn på Bamsehospitalet er en bog, der skal afmystificere og præsentere de yngste til sundhedsvæsenet på en sjov og lærerig måde.
Og det er en super sød bog, der gør netop det. Men det er samtidig en bog, der skal nå rundt om meget. Den bliver derfor en kende for lang. Særligt synes jeg, der skulle være skåret gevaldigt i indledningen.
Zarah Juuls illustrationer er ligesom historien varme og søde – hun bliver bare bedre og bedre.