Om at skulle lære at læse

 

JEG KA’ IKKE LI’ BØGER MERE er en fin og varm fortælling om den proces, det er at skulle lære at læse. Det er en historie, der hylder fantasien og historiefortællingen – og som fortæller, at der er flere veje til at lære at læse. 

Inga er en pige, der elsker at få læst bøger højt og få fortalt historier. Hun glæder sig derfor helt vildt til at skulle lære at læse, for som hun siger: “Når jeg har lært at læse, ka’ jeg få alle historier i hele verden, lige når jeg vil.”

Men da Inga faktisk skal lære at læse går virkelighedens barske realiteter op for hende: 1) Det er faktisk svært at lære at læse. 2) De allerførste læs-let bøger skal være så simple, at det er lidt far-fetched at kalde dem en historie.

Inga låner fx en læs-let bog på biblioteket om en kat. For det første går der et stykke tid inden bogstaverne stopper med at ligne kragetæer og bliver til at læse, og for det andet handler den bare om en kat, en kat der kan sidde.

 

 

Enhver der har været igennem de første læs-let-bøger ved præcis, hvordan Inga har det. Som hun siger: “Det er jo ikke en rigtig historie.”

Hun får dog lært at læse bogen. Men da hendes bror Ingolf rækker hende en ny bog, hvor bogstaverne også bare ligner kragetæer giver hun op. Hun kan ikke mere lide bøger. Basta!

Og så sker der noget der alligevel løfter humøret – nemlig at Inga og Ingolf sammen sætter sig ned og digter en fantastisk historie. De beslutter sig for, at den skal laves til en bog, hvor de tegner billederne – og faren skriver teksten.

Og så kan Inga endelig – næsten – læse en bog, en bog med en rigtig historie tilmed.

 

 

Jeg ka’ ikke li’ bøger mere har en dejlig varme og charme, præcis som den foregående bog om Inga og Ingolf. De to søskende kan vi altså godt lide. Og så laver Daisy Hirst altså bare nogle vildt søde og også ret sjove illustrationer.

Bogen er oplagt at læse for barnet, der er ved at skulle lære at læse eller så småt er gået i gang. Den viser, at det at skulle lære at mestre en færdighed kræver øvelse og tager tid – og at det faktisk godt kan være lidt kedeligt.

Men samtidig har den fokus på det fantastiske ved historier – og ikke mindst er der en opfordring til at barnet selv går igang med at digte og lave bøger. Og det er der rigtig meget fornuft i. Det har også været populært herhjemme.

Jeg ka’ ikke li’ bøger mere af Daisy Hirst
Billedbøger (4-6 år), 248 kr.
April 2018, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar).

 

Køb bogen hos Jensen & Dalgaard.

 

Skriv et svar