Om at være en trold

 

Den 10. ring af Kasper Hoff er en spændende og eventyrlig fortælling om drengen Kalle, der viser sig at have en noget mere interessant baggrund end de fleste andre 10-årige drenge. Trolde, ellepiger og nisser bliver pludselig en del af Kalles ellers meget rolige liv på et en helt almindelig villavej. 

Eller faktisk er det sådan, at Kalle nogle gange kommer til at lave nogle ret gale streger. Som da han fx kommer til at hælde en hel bøtte stærk chili i klassens frikadelledej i skolekøkkenet.

Om aftenen efter ovennævnte “uheld” overhører Kalle tilfældigvis sine forældre tale om, at de slet ikke er hans rigtige forældre. Det viser sig, at Kalle for 10 år siden dukkede op i en kurv i forældrenes baghave. Da de selv var barnløse endte de med at tage ham til sig.

Han finder samtidig ud af, at der hvert år på hans fødselsdag bliver lagt en guldring i deres have. Det er selvfølgelig altsammen meget mystisk – og Kalle og hans meget foretagsomme veninde Anita sætter sig for – til en start – at løse mysteriet om guldringene.

Og der viser sig at ligge en helt særlig historie bag, som der selvfølgelig ikke skal afsløres for meget af. Dog kan det nævnes, at det måske slet ikke er så underligt, at Kalle nogle gange kommer til at lave gale streger. Det er jo sådan noget, man gør, når man i virkeligheden er en trold!

Den 10. ring er en rigtig fin historie om en dreng, der må prøve at acceptere sin noget særlige baggrund, og som skal tage stilling til om han vil hjælpe de udrydningstruede væsner, som han kun lige har fundet ud af eksisterer. Han bliver kastet ud i nogle svære dilemmaer, hvor han skal vælge mellem sine forpligtigelser over for sine menneske-venner og sit trolde-ophav. Og det ikke slet ikke særlig nemt.

Sammenkoblingen af den helt almindelige nutid med væsner, der hører en anden tid til, er sjov og anderledes. Det byder på nogle underholdene optrin, men indbyder samtidig til nogle dybere overvejelser om den måde, som vi mennesker bruger naturen på.

Der er tale om rigtig velfungerende historie, selv om det afsluttende opgør mellem mennesker og trolde ikke er helt så forløsende, som vi kunne have ønsket os. Historien er i øvrigt krydret med Lasse B. Weinreich altid fantastiske illustrationer.

Den 10. ring af Kasper Hoff (ill. Lasse B. Weinreich)
Kapitelbog (9-12 år), 230 kr.
September 2018, Forlaget Carlsen (Anmeldereksemplar)

 

Skriv et svar