Om at bryde fri

 

Shaun Tans CIKADE er en smuk og rørerende fortælling om at være marginaliseret, om at være anderledes, om ensomhed. Men samtidig er det en fortælling om at bryde fri, om at finde sit kald, om håb. 

Bogen handler om en cikade, der gennem 17 år har arbejdet for et stort firma, hvor ingen sætter pris på dens store bidrag. Hvor den bor i væggen, fordi den ikke har råd til husleje. Hvor den bliver udsat for grov forskelsbehandling og mishandling. Af mennesker.

Efter 17 år bliver cikaden fyret og står derfor tilbage uden job, uden hjem og uden penge. Et øjeblik tror man, at cikaden vil begå selvmord, men i stedet undergår den en fantastisk forvandling.

Shaun Tans illustrationer er som altid fantastiske. Man kan næsten mærke, hvor tungt og drænende kontorlivet er i kontorets grå firkanter. Liv og farver findes ikke, snarere minder hverdagen om en lang regnfuld gråvejrsdag.

Teksten er minimal med gentagelsen af ordene “tok tok tok”, der som et omkvæd afslutter hvert afsnit. Måske med henvisning til de monotone lyde fra et tastatur, måske som et symbol på de uretfærdigheder, som det er svært at sætte ord på.

Det er en bog, der er åben for fortolkning, for hvem er cikaden egentlig, hvad er det den forvandler sig til, og hvem er det den ender sammen med til sidst.

Bogen må være oplagt som en del af et undervisningsforløb, hvor den helt sikkert vil kunne danne grobund for en masse spændende snakke. Og naturligvis også hjemme omkring spisebordet.

Cikade af Shaun Tan
Billedbog (7 år-12 år), 250 kr.
Maj 2018, ABC Forlag (anmeldereksemplar)

Skriv et svar