Opsamlingsheat :: Januar

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

 

Opfør dig ordentligt og vær en god ven af Sabine Lemire (ill. Rasmus Bregnhøi)
Kapitelbog (4 år – ), 100 kr.
Marts 2018, Forlaget Carlsen (Anmeldereksemplar)

OPFØR DIG ORDENTLIGT er en bog om takt tone til børn. Det er et opslagsværk, der viser veje til god opførsel på en humoristisk og lettilgængelig måde.

Her er gode råd om alt fra, hvordan man spiser, hvordan hilser, hvordan man tager imod invitationer, hvordan man opfører sig på nettet. Og ikke mindst hvordan man er en god ven.

Der er utrolig meget information. Og kan det blive for meget, ja, det kan det godt. I mindre bider er der dog mange gode fif at hente i bogen. Så hav den liggende fremme et sted, hvor man nemt kan tage et kig i den efter behov.

Herhjemme har særligt min søn været meget optaget af bogen, og ikke mindst de sjove illustrationer.

 

 

Krølle & Puha af Jacob Riising (ill. C.Bigum)
Kapitelbog (6-9 år), 150 kr.
Oktober 2018, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Her i huset er vi vilde med historierne om Kaptajn Underhyler og Hundemand. Det er absolut plat og topskørt og utrolig morsomt.

Med historierne om de to drenge Krølle & Puha forsøger Jacob Riising at gå Davey Pilkey og deslige i bedene. Historien om den skurkagtige, talende pingvin, der elsker slik og plager Krølle og Puha er både plat og skør.

Men historien og humoren rammer ikke helt knivskarpt, og herfra er modtagelsen derfor lidt lunken. Men, men, men…erfaringen siger, at skørt og plat nogle gange er nok.

 

 

 

Lilja og den stjålne magi af Janne Hejgaard og Viola Gazan
Kapitelbog (4-6 år), 250 kr.
Maj 2018, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

I Lilja og den stjålne magi er der flyvende feer, smukke perlemorsblomster, en magisk perle – og en ond troldmand til at skabe lidt ravage. På sin vis elementer, der kunne danne grobund for en fin historie.

Det fungerer bare ikke. Sproget flyder ikke rigtigt, historien fænger ikke, alting bliver skåret lidt for meget ud i pap. Måske fordi den blev skrevet af et barnebarn og en bedstemor, da barnebarnet var 9 år.

Det er jo en sød baggrund for historien. Men måske ikke helt grund nok til, at den skulle udgives.

 

 

 

Fuld af Fupz af Kim Fupz Aakeson
Opsamlingsbog (3-8 år), 250 kr.
Maj 2018, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Opsamlingsbøger – de er lidt svære, ikke. Som sagt tidligere, så fungerer de kun rigtigt, hvis alle historierne taler til en. Og det gør alle historierne i denne opsamlingsbog ikke – ikke til os i hvert fald.

Der er fx en historie om en ræv og en prinsesse. Og den er lang. Alt for lang. Og ret kedelig af en Kim Fupz-historie at være.

Til gengæld er der også historien om Svendman, og den er både genial og supermorsom. Der er Fandens Far, som er en klassisk Fupz-historie tilsat Cato Thau-Jensens flotte historier. Og historien om Verdens grimmeste pige, Pigen, der huskede det hele og Stor og Stærk – og de er i det store hele også glimrende.

Så det er faktisk bare historien med den ræv og den prinsesse. Bortset fra den er det her faktisk en rigtig glimrende Kim Fupz Aakeson-opsamlingsbog.

 

 

Morgenthalers ABC – 28 dyrefabler af Anders Morgenthaler
Billedbog (5-8 år), 200 kr.
December 2018, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Der er ikke mange ting, man kan være sikker på, når man kaster sig ind i Morgenthalers verden. Udover at det er skrubskørt og med garanti kanten af grænseoverskridende. Eller meget grænseoverskridende.

Dette gælder naturligvis også i denne bog, hvor Morgenthaler med hjælp fra sine efterhånden berømte og berygtede dyrefabler rabler sig i gennem alfabetet.

28 historier er der om alverdens dyr, der befinder sig i alverdens mærkværdige situationer. Helt klassisk Morgenthaler. Ikke alle historier rammer lige meget plet, men når de gør er de hylende morsomme.

En alfabetbog til de børn, der elsker platheder, groteske indslag og absurditeter.

Skriv et svar