Kraken – et orgie af fantasi og mytestof

 

Gæsteblogger Aske Munk-Jørgensen er dykket ned i Benni Bødkers nyeste bog Kraken, som han beskriver som et orgie af fantasi og mytestof.  

Lad mig bare sige det med det samme. Jeg var solgt, før jeg overhovedet åbnede Kraken.

Benni Bødkers nye bog ligner noget, der stod i reoler på børneværelser for 100 eller måske 120 år siden. Det hele er så gennemført. Den vidunderlige, gammeldags skrifttype, forsideillustrationen, som er en bog af Jules Verne værdig. Det tunge papir. Simon Bukhaves dystre og samtidig meget smukke papirklipsillustrationer.

Og det er helt tydeligt med vilje. Historien er en blanding af eventyrromaner som dem, R.L. Stevenson skrev, et ordentligt skud Moby Dick, maritimt mytestof som kraken og klabautermanden, og så en kæmpe portion H.P. Lovecraft. Alt sammen blandet sammen i en historie, der er helt sin egen.

Benni Bødker har skrevet en nervepirrende og medrivende gyserroman. Hvad mere er, så styrer han konsekvent uden om de hurtige splattereffekter til fordel for den snigende uhygge, som jeg elsker. Det hele bliver mindre ulækkert, og på den måde bliver historien meget mere stemningsfuld.

Kraken er en virkelig god, og ja, uhyggelig, eventyrroman for tweens og viser nærmest udelukkende gode takter. Er man pedant, kan der imidlertidig godt være et par irritationsmomenter i form af ordgentagelser, knudrede replikker, ukorrekte udtryk og et plothul, som er lappet lige overfladisk nok.

Det er ikke ting, der ødelægger teksten. Overhovedet ikke. Det er bare de der sidste 10%, som gør, at Kraken er virkelig god, men ikke totalt suveræn.

Læs også om Benni Bødker helt fantastiske eventyrroman Krystalskibet.

Kraken af Benni Bødker (ill. Simon Bukhave)
Roman (10 år – ), 250 kr.
1.februar 2019, Forlaget Corto.

 

 

Aske-Munk-Jørgensen er familiens gysereksepert. Han er netop ved at lægge sidste hånd på sin nye horror-roman Gamle venner, der udkommer i efteråret 2019. 

Skriv et svar