Fra alle os til alle jer :: Julebøger

Nu varer det ikke længe før julehyggen for alvor gør sit indtog. Og findes der egentlig noget hyggeligere end at sidde sammen over en julebog med en skål pebernødder inden for rækkevidde? Nej vel! Her kan du få inspiration til, hvordan I kan forsøde juletiden med nogle skønne julefortællinger. 

 

Fra alle os til alle jer af Walt Disney Studio
Billedbog (fra 4 år), 250 kr.
November 2019, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

De fleste kan vist ikke undgå at blive lidt bløde om hjertet, når de får FRA ALLE OS TIL ALLE JER i hænderne.

Den minder om forventningens glæde, om duften af julegran, om smagen af klejner og pebernødder og om, at nu er det lige ved at være tid til juletræ og gaver.

Bogen indeholder de klassiske Disney historier fra juleshowet – i deres fulde længde. Askepot, Aristocats, Pinocchio, Lady og Vagabonden, Snehvide, Peter Pan og Bambi.

Indpakningen er utrolig fin og det samme er de velkendte historier, som er flankeret af masser af illustrationer fra filmene.

Er Pinocchio egentlig en lidt mystisk historie? Ja, det er den. Kan det godt krympe lidt i en, når der i Snehvide fx står: “Hun passede alle sine gøremål med et smil og drømte om, at hun en dag ville blive gift med en smuk prins.” Det kan det i hvert fald i mig.

Har det den store betydning for ægte Disney-juleshows-fans. Jeg tvivler. Vi tilgiver også, fordi der er julenostalgi til den helt store julemedalje. Og så dykker vi nok bare i højere grad ned i favoritter som Lady og Vagabonden, Bambi og Aristocats.

En bog, der vil vække glæde hos alle juleshowfans (og hvem er ikke det?) i alle aldre.

 

 

Lille Pinds juleønske af Elvira Fragola
Billedbog (3-6 år), 150 kr.
Oktober 2019, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

Lille Pinds mor har fået snue og kan ikke forberede julen, som hun plejer. Heldigvis kaster Lille Pind sig modigt ud i opgaven med at få alt klar til julen. Og juleaften bliver det, med hjælp fra flere af skovens dyr.

Lille Pinds juleønske er en hjertevarm julebog om næstekærlighed. Gentagelser skaber en fin og rolig rytme i fortællingen, der harmonerer perfekt med de ligeså rolige og kærlige illustrationer.

Det er et charmerende og meget smukt illustreret univers, som Elvira Fragola har fået skabt omkring Lille Pind og Pindemor. Vores juleønske er, at der kommer endnu flere bøger i serien.

En virkelig kær julefortælling, der minder om, hvad julen egentlig handler om.

 

 

Alene hjemme af John Hughes (ill: Kim Smith)
Billedbog (3 år -), 150 kr.
Oktober 2019, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

Der er i den grad også julenostalgi oppe at køre i den næste bog, som er en del af Carlsens filmklassikere. Vi har i hvert fald set ALENE HJEMME-filmene utallige gange i juledagene.

Her er historien fra den første Alene Hjemme-film overført til billedbogsformatet, og det er faktisk ret vellykket. Fremfor at bogen blot bliver et resume af filmen, lykkes man faktisk med at få den til at fungere som billedbog i sin egen ret.

Jeg er fx ret vild med oversigtsbilledet af Kevins kampplan og montageillustrationerne, hvor Kevin opdager glæden ved at være alene hjemme, hvor han forbereder sig på, at tyvene kommer og ja, dem hvor tyvene går i fælderne. Det er både sjovt og spændende.

Illustrationerne er flotte og farverige, historien er som altid sjov og charmerende. En ret fin tilføjelse til julebøgerne.

 

 

Hyrdens fløjte af Max Bolliger (ill.: Stepan Zavrel)
Billedbog (3-6 år), 175 kr.
19. november 2019, Forlaget Eksistensen (anmeldereksemplar)
HYRDENS FLØJTE er en fantastisk smukt illustreret fortælling med Jesu fødsel som omdrejningspunkt.

En gammel hyrde fortæller sit barnebarn, at den kongesøn, som profeterne har talt om, er på vej. Men ved han egentlig om denne kongesøn vil komme? Og hvordan vil denne kongesøn egentlig tage sig ud?

Barnebarnet – der øver sig så han kan spille fløjte for kongesønnen – har en forestilling om en prægtig konge med gylden krone og sølvsværd. Han bliver noget overrasket og indledningsvist også skuffet, da han endelig møder Jesus i stalden.

HYRDENS FLØJTE er en rigtig fin og varm historie om tro og om tvivl. Om at forstå, at når det drejer sig om Jesus, er en kongesøn mere end bare at bære en gylden krone og et sølvsværd.

Bogen er fortalt i et roligt tempo og bæres af de meget smukke og stemningsfulde illustrationer, som er vildt imponerende.

 

 

Snemanden af Michael Morpurgo (ill: Robin Shaw)
Kapitelbog (fra 4 år), 150 kr.
Oktober 2019, Forlaget Carlsen

Tegnefilmen Snemanden var en af mine absolut yndlings tegnefilm som barn. Det er en utrolig smuk og rørende historie.

Jeg var indledningsvist meget begejstret, da jeg så, at historien nu var kommet som kapitelbog. Der er omtrent lige så meget nostalgi forbundet med Snemanden som med Disneys Juleshow.

Men det var også med en vis nervøsitet, jeg begyndte at læse. Skal man overhovedet røre ved en historie, der allerede fungerer så fint som både tegnefilm og billedbog?

Der er nu faktisk også kommet en rigtig fin og hyggelig julebog ud af Michael Morpurgos genfortælling af Raymond Briggs klassiker.

Der er kommet mere handling, mere baggrundsviden og flere personer – og en slutning som stadig er rørende, men ikke helt så hård som i tegnefilmen (som mine børn nægter at se, fordi den får dem til at græde). Illustrationerne i bogen er desuden smukke og tro mod forlægget.

En rigtig hyggelig oplæsningsbog fyldt med julemagi og eventyr.

 

 

HUSK også at læse nogle af de skønne julebøger fra tidligere år.

Skriv et svar