En verdensomsejling under havet

 

Selv om Jules Vernes EN VERDENSOMSEJLING UNDER HAVET er fyldt 150 år er det stadig fascinerende at følge professor Aronnax’ møde med den mystiske og mytiske kaptajn Nemo og hans imponerende ubåd Nautilus.

Bogen er netop genudgivet som en del af Gads Lette Klassikere – en serie der med dens indbydende retrocovers er så lækkert udført, at den ikke bliver svær at få lokket ud af læseglade forældre og bedsteforældre.

Let læsningsudgaver af klassikere er – om man så må sige – en evig klassiker. Jeg husker selv, hvordan jeg blandt andet kværnede mig igennem Disney Bogklubbens Skatteøen, Børnene i Nyskoven, Klokkeren fra Notre Dame og Greven af Montre Christo. Hvis det bliver gjort ordentligt er det en genial måde at få introduceret de yngre læsere til de langtidsholdbare men ikke altid så tilgængelige fortællinger.

Der vil selvfølgelig altid gå nogle detaljer tabt i sådan en proces, men her er jeg i den heldige situation, at det er så lang tid siden, at jeg har læst EN VERDENSOMSEJLING UNDER HAVET (måske endda i en letlæsningsversion), at jeg er lykkeligt uvidende om, hvad der er blevet skåret fra. Jeg kan blot konstatere, at fortællingen fungerer.

Der er en grund til, at fortællingen har gjort så stort indtryk på mange børn gennem tiden. Mystikken der omgiver den gådefulde kaptajn Nemo og hans valg om at leve i havet, professor Aronnax og hans to følgeres uvisse skæbne og de drabelige og fascinerende oplevelser, de har undervejs, gør det undersøiske eventyr medrivende og nervepirrende.

Må absolut anbefales til alle eventyrlystne børn.

En verdensomsejling under vandet af Jules Verne
Kapitelbog (6-12 år), 100 kr.
Juli 2020, Gads Forlag (anmeldereksemplar)

Skriv et svar