Opsamlingsheat :: Juli

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

 

Kun for sjov af Sandra Schwartz (Ill, Anja Gram)
Graphic novel (6-10 år), 175 kr.
April 2021, Straarup & Co (anmeldereksemplar)

KUN FOR SJOV er første del af Sandra Schwartz og Anja Grams serie FRIENDS i FJERDE. Det er en graphic novel til børn i 2.-4. klasse, der på fin vis tager problemstillinger op, som er relevante for målgruppen.

I KUN FOR SJOV handler det om, hvad der bare er for sjov, og hvad der er drilleri. Det handler om venskaber, om jalousi, om at få opmærksomhed ved at drille, om at være ny i klassen.  Og det er måske lige vel mange emner i det relativt korte format.

Ikke desto mindre er bogen en lettilgængelig måde at komme omkring et emne, som fylder i mange klasser. Bogen kan sætte nogle gode tanker i gang og være god til at starte en dialog om, hvilke følelser drilleri kan sætte i gang.

 

 

Tid af Anne Sofie Allermann (ill. Anna Jacobina Jacobsen)
Billedbog (3-6 år), 250 kr.
Januar 2021, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

TID er en poetisk og finurlig filosoferen over begrebet tid. Hvordan tid på en og samme tid ikke kan ses og kan ses. I træerne der vokser, i tøjet der skal være større, i de forandringer, der sker omkring os. Den handler om minder, og hvordan tiden ændrer vores opfattelse af de ting, der er sket for os.

Der er ikke en handling i bogen, men en voksen fortæller guider nænsomt barnet, som lytter, gennem forskellige forståelser af tid. Den skaber samtidig nærhed mellem den oplæsende voksne og barnet, der bliver læst op for.

Det er en smuk og fin bog, men bogen svinger mellem oplevelser, der på den ene side er almengyldige og på den anden side oplevelser, som gælder for det barn, som fortælleren fortæller til. Nogle gange virker det, som om fortælleren taler til det barn, der bliver oplæst for og nogle gange ikke. Jeg synes ikke det fungerer helt optimalt, og det skaber en mindre forvirring i fortællingen.

Må anbefales til børn, der er optaget af tiden.

 

 

Jessy for evigt af Mette Vedsø (ill. Anna Jacobina Jacobsen)
Billedbog (4-8 år), 250 kr.
April 2021, Jensen og Dalgaard (anmeldereksemplar)

JESSY FOR EVIGT har en vis lighed med TID. Begge bøger er kendetegnet ved ikke at være en fortælling, men snarere en filosoferen eller en undersøgelse af begreber og ord. Samtidig har begge næsten det samme visuelle udtryk, fordi de begge er præget af illustrator Anna Jacobina Jacobsens særegne og smukke illustrationer.

JESSY FOR EVIGT er en leg med ord. En undersøgelse af ord. En association over ord.  Den rummer poesi, men virker også sine steder lidt fortænkt. Den er snirklet og finurlig og vil sætte gang i tanker om, hvad ord egentlig indeholder.

 

 

Lille Pinds hule af Elvira Fragola
Billedbog (3-6 år), 150 kr.
Oktober 2020, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

Elvira Fragolas Lille Pind er tilbage i sit velkendte, charmerende univers. Denne gang beslutter Lille Pind sig for at flytte hjemmefra. Hun vil ikke tørre støv af. Det viser sig – naturligvis – ikke at være den klogeste beslutning, men heldigvis får hun uventet hjælp af en, hun ellers troede var hendes fjende.

Det er en fin og sød historie, som der bliver fortalt her. Mange børn i målgruppen vil under tiden have haft lyst til at flytte hjemme fra (mine truede i hvert fald med det flere gange) og de der har forsøgt, har nok hurtigt fundet ud af, at det ikke er lykken.

Det virker dog lidt drastisk, at Lille Pind pludselig – uden egentlig forudgående konflikt mellem mor og barn – beslutter sig for at flytte hjemmefra. Og ideen med den venlige ræv, der ikke spiser pindsvin er naturligvis velment, og moralen – don’t judge a book by it’s cover – sympatisk. Men ræve spiser jo altså generelt pindsvin. Det forvirrer.

 

 

Eventyr fra Mumidalen af Amanda Li
Billedbog (5-8 år), 170 kr.
November 2019, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

EVENTYR FRA MUMIDALEN er en billedbog baseret på TV-serien Moominvalley og skrevet af Amanda Li. Altsammen selvfølgelig inspireret af Tove Janssens mumi-univers.

Bogen har jeg læst sammen med min datter, der var fløjtende ligeglad med, at historierne ikke er skrevet af Tove Jansson, og at illustrationerne fra den animerede serie ikke ligner de originale illustrationer. Min datter var godt underholdt.

Det er lavet flere bøger, der bevæger sig rundt i mumiuniverset uden at være skrevet af Tove Jansson, og de fleste gør det såmænd ganske godt. Det gælder også denne.

Nogle af historierne fungerer dog bedre end andre – og ja, jeg har nok lidt sværere end min datter ved at acceptere de animerede karakterer.

Skriv et svar