Opsamlingsheat

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

KOM MED UD I NATUREN er en oplagt bog til årets ferier. Den er fyldt med masser af inspiration til aktiviteter i naturen, som tilmed er lette at gå til.

De fleste kræver få rekvisitter og mange af aktiviterne vil børn i indskoling kunne lave på egen hånd. Børnene kan fx lære at lave sporfælder, undervandskikkert, kompas – og hvis der en voksen med – at lave et bål. Der er også nogle simple opskrifter på mad, der kan laves over bålet.

Og meget, meget mere.

Det er en bog til børn, der er vilde med og nysgerrige på naturen, men også en bog til de børn, der måske ikke helt kan finde ud af, hvad man egentlig skal med den der natur.

Kom med ud i naturen af Emilie Aarstrup
Aktivitetsbog (4-8 år), 130 kr.
August 2021, Forlaget Globen

BARE NUMSER I SNEEN er tredje bog om bare numser. Vi var virkelig vilde med den første bog i serien. Den fandenivoldske tilgang til kroppen i svømmehallens omklædningsrum pakket ind i en virkelig sød og fin historie.

Fokus er fortsat på kropspositivisme og en naturlig tilgang til nøgenhed, men det begynder at blive lidt fortænkt, at der skal findes på nye grunde til at putte kroppe og nøgenhed ind i “Bare numse”-konceptet. Særligt fordi historien i denne – og i bog nummer to – ikke holder niveauet fra den første bog i serien.

Jeg håber, at forfatter og illustrator vil finde en ny måde at fortælle om nøgenhed og kropspositivisme på – det er et vigtigt emne! Men ja, nu kan der vist ikke trækkes mere ud af dette koncept.

Bare numser i sneen af Annika Leone (ill. Bettina Johansen)
Billedbog (3-6 år), 250 kr.
November 2021, Carlsen.

De to søstre Oom og Ool er samlere. De hjælper deres mor med at samle nødder, korn, frø og kerner.

Fokus i historien er kvindernes og børnenes verden. En verden, hvor der er tid til at gøre holdt ved søen og se på at solen glimter i vandets overflade. Hvor frø skal nulres fri. Hvor de får fortalt historier om kvindernes vigtige rolle. Om tætheden og fortroligheden.

En dag kommer mændene hjem fra jagt. De har set en mammut. Det sætter tanker i gang hos Oom. Og da hun og søsteren ikke når at komme hjem inden mørket falder på – og må overnatte i skoven – kommer en mammut forbi.

Jonas Kleinschmidt fortæller roligt og empatisk om søstrenes liv. Et liv, der rummer en enkelhed og renhed, hvor gentagelsen er livet. Det bliver lige vel skønmalet, men ikke desto mindre sætter fortællingen tanker i gang om forskellige former for liv, før og nu.

Anna Jacobina Jacobsen illustrerer som en drøm og tegner et smukt og varmt liv i Mammuttiden frem.

Mammut af Jonas Kleinscmidt (ill. Anna Jaccobina Jacobsen)
Billedbog (4-6 år), 300 kr.
August 2021, Turbine Forlaget

Mange bøger handler om skilsmisse. Om hvordan børnene gerne vil have forældrene til at finde sammen igen. Om at ville være en familie igen.

Thomas Lagermand Lundme vender i denne historie tingene lidt om. Her er faren på vej tilbage i familien. Og det ved Malte faktisk ikke rigtig, hvad han skal synes om. For han er blevet lovet en hund efter faren flyttede ud. Og det rumler lidt i Maltes hoved. Får han fortsat hunden, når faren kommer tilbage? Og hvad vil han egentlig helst have, hvis han skal vælge.

Barnets svære følelser er i fokus. Følelser, der ikke kun er svære, når en familie brydes op. Det er også svært, når den finder sammen igen. Hvad skal man nu tro? Og hvor skal Malte finde sin plads i det rum, hvor forældrene nu igen har følelser for hinanden. Husker de at huske Malte. Heldigvis, ja.

MALTES FAR KOMMER TILBAGE er en virkelig fin fortælling med en alvorlig tone. Følelserne er på sin vis underspillede, men samtidig er der ikke tvivl om, hvor store de egentlig er. Må absolut anbefales!

Maltes far kom tilbage af Tomas Lagermand Lundme (ill. Julie Gry Sveistrup)
Billedbog (3-6 år), 250 kr.
August 2021, Jensen & Dalgaard

Skriv et svar