Et år fyldt med tab

LINE GRØN er en velfortalt historie om at være lige på grænsen af teenager, om glæden og vanskelighederne ved venskaber, om forskellige måder at opleve tab på. En på sin vis fængende historie, der dog kredser for meget om det at miste. 

Fortællingen om Line Grøn foregår i det hyggelige Bøgehøj ikke langt fra København, hvor hun bor sammen med sin familie: hendes socialrådgivermor Ursula og hendes musikalske far Bjørn, lillesøsteren Maj og den adopterede storebror Tor. Vi møder også hendes venner Sille og Sander – og hendes afdøde tvillingebror, Aske, der spiller en stor rolle i bogen som hendes fortrolige.

Historien er delt op i tolv kapitler, der hver tager udgangspunkt i en af årets måneder. Hvert kapitel er som et punktnedslag i Lines liv, med forskellige mere eller mindre afsluttede historier, der for de flestes vedkommende omhandler en eller anden form for tab. Hun mister sin dagbog, som hun plejer at kommunikere med Aske i, hun er ved at drukne på en kanotur med Tor, hendes ven Sander mister på ulykkeligvis et øje, hendes farfar dør, hendes veninde Silles forældre skal skilles – og meget, meget mere.

Og det bliver faktisk næsten for meget.

For selv om om der også er gode stunder i Lines liv, så fylder det at miste lige i overkanten. Der sker simpelthen for mange tab på for kort tid. Man kunne med fordel have skåret ned for disse episoder og i stedet have ladet det glædelige, det sjove, det finurlige fylde mere.

Da der er tale om punktnedslag, kan fornemmelsen af kontinuitet godt mangle indimellem. Et stort tab – som Sanders tab af et øje – behandles fx hovedsageligt i ét kapital og fylder overraskende lidt resten af året. Desuden virker det også noget umotiveret, da Lines adopterede storebror pludselig får nok af familien.

Nina Rafael forstår dog generelt at skabe et rigtig hyggeligt og troværdigt univers i kvarteret Bøgehøj, med mange elskelige karakterer. Og med mange episoder, der vil være genkendelige for de fleste børn, der er lige på grænsen til at være teenagere.

Læs også om det hyggelige univers i Elvira Fragolas Mumleby.

Line Grøn af Nina Rafael
Kapitelbog (10- ), 270 kr.
Februar 2017, KoppelWrite (anmeldereksemplar)

Køb bogen hos KoppelWrite.

Skriv et svar