Opsamlingsheat :: Februar

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de bedste børnebøger, vi har modtaget. 

 

Straffefangen af Kåre Bluitgen (ill. Lars Hornemann)
Lette fagbøger (fra 8 år), 230 kr.
September 2017, ABC Forlag (anmeldereksemplar)

Bogen fortæller historien om Ove Carl Frohn, som fik mere eventyr i sit liv end de fleste. Under Første Verdenskrig var han var flymekaniker i Tyskland.

Efter krigen meldte han sig til Fremmedlegionen og herefter gik det kun ned ad bakke. Mødet med fremmedlegionen endte med straffearbejde i Fransk Guyana, som Ove gang på gang forsøger at flygte fra.

En rigtig spændende historie med flotte illustrationer, der dog ikke er for sarte sjæle. En let læst historiebog til børn, der er optaget af action og krig.

 

 

 

Digte fra hjerterummet af Camilla Albers
Digte (4 år -), 150 kr
Oktober 2017, Byens Forlag (anmeldereksemplar)

Digte fra hjerterummet er en samling af fine digte til børn. Der er de søde, de hyggelige, de sjove, de finurlige og naturligvis de rent poetiske.

Det er en sympatisk samling med masser af varme og kærlighed, men som dog alligevel ikke helt formår at gribe os helt så meget om hjertet, som man kunne ønske.

 

 

 

 

 

Den gode tæppehandler af Christina Lucia Wraber
Billedbog (6-11 år), 280 kr.
Oktober 2016, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

Bogen er på sin vis en rigtig fin historie fra Damaskus før krigen. En tæppehandel danner sammen med sin ejer rammen for flere andre fortællinger om folk, der kommer forbi.

Det er nogle søde og sjove historier, der smager af eventyr og tider, der var engang. Fortællingen er krydret med nogle smukke og eventyrlige billeder.

Der er en skøn varme i historierne og i omtalen af karaktererne. Karaktererne er dog samtidig en kende stereotype. Og det kunne måske godt have fungeret.

Men når historien så får besøg af en europæisk pige, som fremstår meget moderne i forhold til alle andre, så kommer den syriske verden til at fremstå meget gammeldags. Og det synes jeg er noget ærgerligt.

 

 

 

Hvornår ved man, at der er en elefant i køleskabet? af Hélene Wagn og Sarah Wagn Møller
Billedbog (4-12 år), 250 kr.
November 2016, Gyldendal (anmeldereksemplar)

Da jeg var barn var jeg vild med gåder og brugte meget tid på at skrive dem ned i diverse fine kladdehæfter.

I denne bog har forfatterne gjort arbejdet for dig, og har lavet en hel bog fyldt med absolut gakkede og fjollede gåder. Og så har de tilsat dem Rasmus Juuls meget flotte illustrationer.

Bogen er et oplagt valg, hvis dit barn er vild med gåder af den gakkede slags. Jeg synes, at de nogen gange bliver lidt for gakkede, men altså det er jo en smags sag.

 

 

 

Her lugter af lort af Janus Kodal (ill. Kirsten Gjerding)
Billedbog (3-6 år), 270 kr.
Marts 2017, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

Ah ja, børnebøger om lort. Det er, som om de bare altid er et hit. I hvert fald hos børnene.

I denne bog befinder vi os hjemme hos Mille, som har besøg af Fernanda. “Her lugter af lort,” konstaterer Fernanda. Og så går legen ellers ud på at finde ud af, hvor lortelugten kommer fra.

Moren kan ikke lugte noget, så det leder til en rigtig fin diskussion om, hvad det egentlig hedder, når man ikke kan lugte – lugteblind?

Det viser sig, at lugten kommer fra Milles lillebror. Og det er alt i alt en ganske sød og fin historie, men måske ikke rigtig så meget mere end det.

Men den handler om lort, ikke. Så min datter er vild med den.

 

 

 

Kaptajn Krudt af Kasper Lapp (ill. Kenneth Hegelund)
Billedbog (3-6 år), 260 kr.
Maj 2017, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar).

Der er masser af smæk på illustrationerne i denne bog, der handler om den bogelskende pirat Kaptajn Krudt, der egentlig er på jagt efter Piraternes Paradis.

Efter et møde med spøgelset af hans far, Kaptajn Kanon, bliver det dog dennes sagnomspundne skat, der bliver målet for rejsen.

Og det bliver en begivenhedsrig rejse, der inkluderer møder med piratpapegøjer, et gigantiske søuhyre og kaptajnens grumme søster Sorte Lizzi.

Historien er sådan set rigtig fin, men det er som om teksten og særligt dialogen bliver lidt tung i det. Illustrationerne er til gengæld virkelig gode, med masser af liv og sjove detaljer. Præcis som de skal være i en rigtig børnebog.

 

GemGem

Skriv et svar