Om forældre og nærvær

Er der nok ægte nærvær mellem os forældre og vores børn i denne tid, hvor vi kan være online stort set konstant og føler, at vi hele tiden skal følge med alle mulige andre steder end lige der, hvor vi faktisk er? Får det vores børn til at føle sig oversete.

Her er nogle af de bedste børnebøger om dette emne. Og så en enkelt om en forælder, der – af helt andre årsager – er så fraværende, at der er tale om omsorgssvigt.

 

LILLEBITTE LILLI af Christine Lund Jakobsen minder om det vigtige nærvær, om at vi skal huske at se og opleve hinanden – og at alting bliver lidt sjovere – også for os voksne – hvis vi nogle gange bliver en del af børnenes univers og bare leger med. 

Lillis mor er alle vi voksne vist en gang imellem. Selv om vi gerne vil være nærværende og til stede og sammen med vores børn, så bliver vi fanget i hverdagens mange gøremål og forstyrrelser – vi glemmer at se vores børn og ja, vel hinanden generelt.

Det der så sker i Lillis tilfælde, det er, at hun skrumper hver gang hendes mor ikke ser hende. Hun bliver fysisk mindre af ikke at blive set.

Lillebitte Lilli er en rigtig sød og lidt hjerteskærende bog, som nok vil efterlade et stik af dårlig samvittighed i de fleste forældre.

Bogen lægger op til en god snak om at være sammen og opmærksomme på hinanden – en snak som er vigtig for os forældre, ja, men jo også for børn, som også let fortaber sig i ipads, mobiltelefoner og Netflix-serier, der bare bliver ved og bliver ved og bliver ved.

Læs hele anmeldelsen her. 

Lillebitte Lilli af Christine Lund Jokobsen og Zarah Juul
Billedbog (3-6 år), 270 kr.
April 2017, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar)

 

 

“Jørn Tyges mor elsker Jørn Tyge. Hun siger det til ham hver dag. Jørn Tyges mor elsker også sin telefon. Hun siger det ikke, men Jørn Tyge ved det.” 

Det lyder som en lidt dyster fortælling, men det er det heldigvis ikke. Den rummer masser af humor og varme, og handler naturligvis om en mor, der synes at kigge mere på sin telefon end sit barn.

Jørn Tyge ønsker sig derfor, at han kan flytte ind i sin mors telefon, så han kan være sammen med hende hele tiden. Og det sker på magisk vis.

På den måde opdager moren, at nærvær finder man ikke i sin telefon (hun kan jo ikke kramme Jørn Tyge, når han er derinde). Heldigvis kan han på lige så magisk vis komme ud af telefonen igen – og så bliver der leget igennem.

Historien er på sin vis den samme som den om lillebitte Lilli, og her er Lilli altså den absolut bedste af de to bøger. Sproget i bogen om Jørn Tyge er bare ikke lige så godt og ligesom historien heller ikke er helt lige så skarp.

Den store forskel i bøgerne ligger i illustrationerne, som begge er virkelig gode på hver deres måde. Og det er nok især Bo Odgård Iversens farverige og livlige illustrationer, fyldt med sjove detaljer, der løfter bogen.

 

Jørn Tyge flytter ind i mors telefon af Henny Nørgaard (ill. Bo Odegaard Iversen)
Billedbog (3-6 år), 270 kr.
Februar 2018, Turbine Forlaget (anmeldereksemplar).

 

 


Moas mor er en fisk. En stor, flot guldfisk, som bor i et akvarium i stuen. Og som Moa er stolt af. 
Det er Moa, som passer moren. Sørger for hun får mad, for at akvariet bliver renset. Og nogle gange nikker moren til hende, smiler endda måske.

Men som der står: “Andre gange svømmer moren forbi uden at stoppe op, som om Moa ikke betyder noget, som om hun slet ikke findes.”

Akvarium er en meget smuk og samtidig ganske grum historie om omsorgssvigt og manglende nærvær.

Bogen beskriver på hjerteskærende vis den loyalitet, som barnet føler overfor den mor, der ikke kan være der, det savn barnet føler, det alt for store ansvar. Desperationen og frygten. Men slutter trods alt med en eller anden form for håb.

Selvom fortællingen er barsk, er den fortalt i børnehøjde. Virker umiddelbart oplagt til undervisningsbrug.

Akvarium af Gro Dahle
Billedbog (5-9 år), 280 kr.
Jensen & Dalgaard

Stjerner - 6

 

 

GemGemGemGemGemGemGemGem

GemGem

Skriv et svar