Om at føle sig udenfor

 

Hulder til Balder er en utrolig smukt illustreret billedbog om jalousi og om at fortryde. Illustrationerne er små kunstværker, der på fin vis bindes sammen af Inge Duelund Nielsens til tider helt lyriske tekst. 

Hunden Hulder elsker sin ejer Hilda. Han elsker at sippe te og spise kager med hende. Og det gør han faktisk de fleste dage. Men onsdag, der kommer Hildas kæreste på besøg, og det har Hulder faktisk ret svært ved at kapere.

Da Hulder får opsnappet et brev, som Balder har lagt til Hilda, gemmer han det væk. Og så har han pludselig Hilda helt for sig selv – Balder kommer nemlig ikke den følgende onsdag. Det er dog en Hilda, der er helt sort inden i.

Hulder får heldigvis rettet op på sin udåd – og alt bliver godt igen.

HULDER TIL BALDER er en billedbog, der startede med Gitte Gades smukke illustrationer, og som på magisk vis  – med hjælp fra Inge Duelund Nielsen – udviklede sig til en fin lille historie om hunden Hulder.

Illustrationerne er enestående smukke og flere af dem er i sig selv små kunstværker. Med stiliserede blomster og mønstre og klare linier minder nogle af illustrationerne om den amerikanske kunstner Mary Cassatts japansk inspirerede malerier.

Samtidig er farverne holdt i afdæmpet sepia, stregerne er sarte og pletter af akvarel dukker pletvis frem. Når Hulder bliver vred dominerer de tykke sorte streger, og den mørke akvarel nærmest driver ned at væggene. Alt sammen giver et helt unikt, visuelt udtryk.

Hunden Hulder er desuden fanget virkelig fint, med nogle utrolig søde, charmerende, fornærmede, jublende ansigtsudtryk.

Men, men, men hvor er det dog ærgerligt, at Hulder nogle steder bliver så mørk i farven, at han næsten forsvinder. Det er svært at vurdere, om der er en fortællemæssig pointe i det eller om trykket bare er blevet nogle toner for mørkt.

Inge Duelund Nielsen har skrevet en rigtig fin og charmerende historie, som ind imellem bliver helt lyrisk.

Historien om den nye kæreste, som kommer mellem hunden og dens ejer, er fortalt i øjenhøjde med målgruppen og vil være en historie som fx skilmissebørn – men også alle os andre, der på et tidspunkt har følt os som tredje hjul – vil kunne relatere til.

Det bliver lidt dystert, at Hulder vil lade Hilda tro at han er druknet og vil knirke så Hilda tror, at han er blevet kvalt – for at få hendes opmærksomhed. Men på den anden side er Hulder nok ikke den eneste jaloux lille hund, der har fået den slags tanker.

En virkelig fin fortælling til alle, der vil have en helt særlig visuel oplevelse.

Hulder til Balder af Inge Duelund Nielsen (ill. Gitte Gade)
Billedbog (3 år – ), 250 kr.
April 2019, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

Skriv et svar