Er bamser barnlige?

 

Det gav et ordentligt sug i min 7-årige datters mave, da en af klassens smarte piger i den nye Vilma-bog udtaler, at bamser er barnlige. Og rottehaler med sløjfer i. Og dukkehuse. “Det er de altså ikke…vel?”

Og det er lige præcis dette “vel?”, der også rammer Vilma. Hun har nemlig masser af bamser derhjemme, som hun er vild med. Men hvad nu hvis de smarte piger har ret. Hvad nu hvis bamser ER barnlige.

Selv om Vilma bliver godt og grundigt i tvivl, så viser det sig heldigvis, at bamser ikke er pinlige. Og faktisk bliver Vilma så sikker i sin sag, at hun tør fortælle en af de måske alligevel ikke helt så smarte piger, at det er tilfældet. Foran hele klassen.

Bogen får på rigtig fin vis udstillet klassens interne magtkampe og det helt arbitrære i, hvad der bliver kaldt barnligt, og hvad der ikke bliver kaldt barnligt. Og så viser bogen, at det er normalt at komme i tvivl, og at det er vigtigt at mærke efter, hvad man faktisk selv synes.

Som de to tidligere bøger i serien rammer bogen plet til målgruppen, både i sit valg af tema og dilemma og i sin tilgang til disse. Der er en dejlig tone i bogen, hvor varme relationer danner en tryg ramme for Vilmas dilemmaer og svære følelser.

Vi er fortsat fan!

Vilma og venner – Hvor er du barnlig af Boline Skovly (ill: Sara Bøgh)
Kapitelbog (7-9 år), 190 kr.
Marts 2019, Forlaget Carlsen (anmeldereksemplar)

 

Skriv et svar