Opsamlingsheat :: Maj

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

 

Lille Pinds puttetid af Elvira Fragola
Billedbog (3-6 år), 150 kr.
Maj 2019, Turbine Forlaget

Lille Pinds puttetid er utrolig smukt illustreret af forfatter og illustrator Elvira Fragola. Illustrationerne af Lille Pind og Pindemor emmer af varme, af omsorg og af kærlighed.

Fortællingen handler om Lille Pind, der har svært ved at finde ro efter en lang dag. Ved at tale sammen om ting, Lille Pind og hans mor glæder sig til og skal opleve sammen, lykkes det dog til sidst for Lille Pind at falde i søvn.

Opbygningen af bogen – hvor illustrationerne dominerer og teksten er kort og enkel – giver en rolig oplæsning, hvor der er mulighed for at fordybe sig i de enkelte opslag. Ikke alle opslag virker lige nødvendige, men i det store hele fungerer fortællingen rigtig godt.

Må absolut anbefales til godnatlæsning.

 

 

Hæslige hekse og kiksede koste af Henrik Hohle Hansen og Jenz Koudal
Billedbog (5-8 år), 250 kr.
April 2019, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar).

Hæslige hekse og kiksede kostede er 24 helt korte og absolut skrupskøre fortællinger om hekse. Der bliver leget med ord og betydninger, der bliver vendt op og ned på vores forestillinger om hekse.

Og det er i det store hele ret sjovt. Som fx denne fortælling: “Der var engang to hekse, der forheksede sig i hinanden. Derfor forgiftede de sig sammen.”

Jenz Koudals lettere anarkistiske illustrationer passer rigtig godt til den lettere anarkistiske tekst, enkelte opslag rammer dog ikke lige i skabet – synes børnene herhjemme.

Efter endt læsning er det naturligvis oplagt at fortsætte med selv at finde på nye fortællinger om hekse – måske endda i en undervisningssituation.

 

 

Tubby Tilda Tooth Fairy af Mette Honeré (ill: Nadia  Staldgaard)
Billedbog (5-8 år), 13 pund
Marts 2019, Austin Macauley Publishers (anmeldereksemplar)

Tubby Tilda Tooth Fairy er en fortælling – fortalt på engelsk – om Valdemar, der taber sin  første tand. Hans forældre fortæller ham, at han nu vil få besøg af tandfeen.

Men vil han egentlig have et eller andet mystisk væsen til at rende rundt på sit værelse? Han synes faktisk, det er en lidt skræmmende tanke.

Tandfeen Tubby Tilda – som med meget møje og besvær – får presset sig under Valdemars dør er lidt buttet, noget arrig og meget rødhåret. Men slet ikke så skræmmende, når det kommer til stykket.

Historien om Tilda og Valdemar er charmerende – ikke mindst i de dejlige illustrationer – med flere sjove indslag. Historien kunne dog godt være skåret lidt skarpere til sine steder.

 

 


Mynte Morgenprinsesses første skoledag
af Henny Nørgaard (ill.: Bo Odgård Iversen)
Billedbog (4-6 år), 260 kr.
Maj 2019, Turbine Forlaget

Mynte Morgenprinsesse er en pige i børnehaveklassesalderen, der lider af seriøse prinsessenykker.

Der er ingen tvivl om, hvem der bestemmer i Myntes hjem. Det gør Mynte! Myntes mor og far agerer tilmed hofdame og tjener snarere end forældre.

Det bliver derfor noget af et chok for Mynte at starte i 0. klasse, hvor ingen tager hendes prinsessernykker alvorligt.

Problematikken med børn, der bestemmer for meget, og forældre, der ikke får sat en stopper for det, er velkendt, og flere vil derfor kunne nikke genkendende til flere af de situationer, der bliver beskrevet.

Selv om der flere gode takter i historien, er det dog, som om den ikke rigtig løfter sig. Måske er det fordi Mynte og hendes forældre i bund og grund er utrolig irriterende i en stor del af bogen, og man derfor ikke rigtig kommer til at fatte den store sympati for dem.

Skriv et svar