Claras bog

CLARAS BOG er et indblik ind i det usynlige barns verden. Barnet, der drømmer om, at nogen vil stjæle dets hue. Der drømmer om, at nogen vil kommentere fregnerne på næsen. Det er en blændende smuk fortælling, rørende og opløftende. 

Buschaufføren Patricia virker, som om hun er den eneste, der rigtigt ser og hører pigen Clara. På vejen til og fra skole – og nogle gange længere – har de to fået opbygget et særligt bånd. Hun får Claras bog, den dag Clara forsvinder, og får besked om at gøre den færdig.

Og hvad er Claras bog så? Den er et levende værk. Der fortæller Patricias historie om Clara. Og Claras historie om Clara. Det er små lapper papir. Ord og tegninger, der – fortæller Patricia – kan dukke op af sig selv eller ændre sig. Det er aldrig den samme bog, Patricia åbner.

Claras historie er hjerteskærende på samme måde som Historien om Ib er det. Det handler om at stå udenfor og kigge ind på de andre. Om ikke at blive bemærket. Om at ville bemærkes, men kun at turde hviske. På lapperne i bogen kan man læse om huller i maven. Om at ville krybe ind i et plantefrø. Om at ville viske sig selv ud.

Men historien handler også om handlekraft og en donkraft – om at blive løftet væk. Bogen bærer en stille magi i sig, der kan rykke træer op og lade dem flyve afsted.

Det er en stærk fortælling, der gør stort indtryk. Den rammer følelsen af usynlighed følsomt og indlevende. At fortælle historien om den usynlige pige gennem den person, der ser hende, er et virkelig fint træk, der måske også gør, at historien ikke bliver ubærlig.

Illustrationerne er blændende smukke. Gitte Gade laver ikke bare illustrationer, hendes opslag er nærmest små selvstændige værker, der i lige så høj grad som teksten fortæller historien om Clara. Det vrimler med detaljer, uden at det bliver overvældende. Det er virkelig en imponerende præstation.

CLARAS BOG er et helstøbt værk, der folder sig mere og mere ud for hver læsning. Vores allervarmeste anbefalinger.

Claras bog af Inge Duelund Nielsen (ill. Gitte Gade)
Billedbog (6 år og opefter), 300 kr.
September 2020, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

Skriv et svar