Opsamlingsheat

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

 

Nogle gange falder man ud af takt. Nogle gange banker hjertet uregelmæssigt, når det ikke længere har en køreplan at køre efter. Nogle gange flytter spurven Edith ind.

SPURV er en indtrængende og foruroligende billedfortælling om en far, der har en forkærlighed for Elvis og alkohol. En datter, der holder af Ikea. Og den uhyggelige spurv, der flytter ind i lejligheden til faren og datteren. Mørk, dyster. På nippet til at trække lys og liv ud af lejligheden.

Selv om det er en foruroligende historie, er det også en fortælling med håb og kærlighed. Den er smuk og grum, i tekst og ikke mindst i illustrationer. Og hvilke illustrationer! Fantastiske!

Et forunderligt mesterværk!

Spurv af Anna Jacobina jacobsen
Billedbog (10 år- ), 300 kr.
Februar 2020, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

 

 

DEN FORBUDTE MYSTISKE SKOV er en charmerende og smukt illustreret billedbog om fem venner, som ved et tilfælde kommer på et eventyr, hvor de må vise mod og sammenhold. Falians lillebror Nys er nemlig forsvundet.

Det bliver en rejse ind i den forbudte skov og ind i et univers, hvor der er mystiske ting på færde. En skildpadde er blevet kæmpestor efter at have drukket en væske, en måge har fået påfuglevinger ved at flyve ind i en mystisk tåge. Hvad er det mon der er på færde? Svaret finder de samme sted, som de finder Nys.

Illustrationerne i denne bog er overordentligt nuttede, samtidig med at de smukke pastelfarvede akvareller bringer en fin dybde til siderne. Det er en bog til børn, der kan lide bøger i et roligt tempo og elsker at fordybe sig detaljer.

Fortællingen er både sød og hyggelig, men den mangler desværre mere dybde og skarphed for rigtigt at røre og hænge ved.

Den forbudte mystisk skov af Annette Terp Gomez Iglesias
Billedbog (3-5 år), 180 kr.
Juni 2020, Byens Forlag (anmeldereksemplar)

 

 

NØRD handler om teenageren Marie, der har fået en forfærdelig opgave i samfundsfag: “I skal tage udgangspunkt i jer selv og prøve at lave noget, som kan fænge på de sociale medier.”

Det er en grænseoverskridende opgave for Marie, der føler sig kikset og som end ikke bryder sig om at lægge billeder af sig selv på de sociale medier.

Heldigvis kan kikset også være cool, viser det sig. Men desværre kan cool også kan være kikset. At blive populær har konsekvenser. Fx for vigtige venskaber.

NØRD er en let og charmerende bog der med en fin balance fanger teenagelivet, venskaber, problemer med de sociale medier og følelsen af være kikset og udenfor. Det er en klassisk teenagebog med pinagtige forældre, forvirrende venskaber og kaotiske følelser. Og en rigtig velfungerende en af slagsen.

I serien findes også FALSK.

Nørd af Mira Lystad
Kapitelbog (11-14 år), 150 kr.
Oktober 2018, ABC Forlag (anmeldereksemplar)

 

 

Åh, den er simpelthen så fin denne bog. Om nogen gange at være lille og nogen gange stor. Og hvor forvirrende det egentligt er.

Faktisk vil jeg gå så langt som til at sige, at det er den bedste børnebog, jeg har læst om emnet. Karen Vad Bruun skriver kærligt og nænsomt. Julie Gry Sveistrup illustrerer med varme og let humor.

Bogen er som en stor varm krammer til alle dem, der ikke helt kan finde ud af om de er store eller små.

Må læses af alle vuggestue- og børnehavebørn!

Lillestor af Karen Vad Bruun (ill: Julie Gry Sveistrup)
Billedbog (3-6 år), 250 kr.
September 2020, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

 

DET SNER MED FJER er finurlig og forunderlig visuel poesi. Fuglene formes i ordene og ordene formes af fuglene. Som på en skattejagt følges sporene for at finde meningen. Nogle gange starter du et sted og ender to steder. Helt sikkert er det, at du får en viden om fugle, som du ikke havde før.

DET SNER MED FJER er et enestående værk, man kun kan have stor respekt for. Der må ligge et umådeligt stort arbejde bag at få fuglenes karakter til at træde frem både sprogligt og visuelt. Digtene er fyldt med humor, sproglige finurligheder og spidsfindigheder. Det er imponerende udført.

Må anbefales til alle, der er vilde med sprudlende leg med ord – og vilde med fugle, ikke mindst.

Det sner med fjer af Karen Filskov
Digte (10 år – ), 230 kr.
September 2020, Vild Maskine (anmeldereksemplar)

Skriv et svar