Opsamlingsheat

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

Venner fra A til Å af Zarah Juul
Billedbog (4-6 år), 270 kr.
Maj 2020, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

VENNER  FRA A TIL Å er en alfabetfortælling, der med udgangspunkt i alfabetets bogstaver fortæller historien om de to venner Hest og Tiger.

Typisk indeholder ABC-bøger ord som fx “Abe” og “Elefant”. Ordene der fokuseres på i denne fortælling er lidt mere abstrakte, som fx “Alene”, “Bedre” og “Charme”. Fremfor de typiske rim og remser, indgår de valgte ABC-ord i en gennemgående historie, der følger vennerne Hest og Tiger fra A til Å, gennem drillerier, jalousi og krammere.

Historien om Hest og Tiger er vældig kær og illustrationerne er charmerende og sprudlende. Men desværre fungerer ideen ikke optimalt. Historien er ikke helt stærk nok til at bære bogen, og det giver nogle underlige opbrud, at sætninger starter på ét opslag og fortsætter på det næste.

 

Floder af Peter Goes
Illustreret fagbog (6 år – ), 250 kr.
April 2020, Forlaget Forlæns (anmeldereksemplar)

Peter Goes imponerede med sin illustrerede gennemgang af verdens historien i Tidslinjen. Og han imponerer endnu engang i sin nye bog, der tager udgangspunkt i verdens floder og have – og livet omkring dem.

Opslagene er meget smukt udformet med et overflødighedshorn af detaljer, både i tekst og illustrationer. Der er historie, der er biologi, der er geografi til den helt store guldmedalje.

Og det er er både ret fantastisk og ret overvældende. Jeg er i hvert fald helt bombet efter et par opslag. Det er derfor en bog, der er helt oplagt at tage i mindre bidder, hvor man dyrker de mange detaljer.

Bogen er særligt til de lidt større, videbegærlige børn – og voksne – der er vilde med et flot æstetisk udtryk og vilde med viden om alverdens forskellige ting.

 

Detektiger og computermysteriet af Sofus Slocinski
Billedbog (3-6 år), 248 kr.
April 2020, Jensen & Dalgaard (anmeldereksemplar)

Den 9-årige Sofus Slocinski debuterer som både forfatter og illustrator med den underholdende historie om detektigeren Lilletiger, der skal løse mysteriet om en eksploderet computer.

Illustrationerne imponerer med masser af sjove detaljer. Der gemmer sig fx omskrivninger af produktnavne og finurlige tekster på skilte – som man også kender det fra Rasmus Bregnhøi.

På den ene side kan man sige, at den lidt naive streg afslører, at der er tale om en 9-årig illustrator. På den anden side bruger flere voksne illustratorer – som fx Gry Moursund i bøgerne om de tre badeglade bukkebruser – den samme naive streg – og det er på ingen måde tydeligt her, at illustratoren kun er 9 år. Måske er den naive streg endda også et bevidst tilvalg fra Sofus’ side.

I selve historien bliver alderen dog mere tydelig – teksten halter. Men altså, der skal jo også være noget at arbejde videre med. Jeg håber i hvert fald på at se mange flere bøger med Sofus Sloncinskis navn på forsiden.

 

Pigerne mod drengene af Sofie Boysen (ill. Angelica Inigo)
Kapitelbog (7-10 år), 200 kr.
Oktober 2019, Vild Maskine.

Vitus hader piger. Han vil udslette dem! Eller i hvert fald have dem ud af skolen! Det lykkes ham at få samlet drengene til en demonstration.

Det kan pigerne – med den meget rødhårede Julia i front – ikke have siddende på sig, så de beslutter sig for at snøre drengene godt og grundigt.

Det bliver til en fortælling, der i det store hele ikke er særlig realistisk og lige kanten af karikeret. Til gengæld er der fuld fart på historien, der er både sjov og fænger. Fokus er på køn, på nuancer og på at se personen, ikke kønnet.

En fin historie, der er oplagt til selvlæsning for de 8-10 årige.

 

Skriv et svar